China acuză dur: „SUA se grăbeşte să aprindă flăcările războiului. Ţările europene vor tremura în umbra unei posibile confruntări nucleare”

China a avertizat SUA că s-ar putea confrunta cu „consecințe grave”, inclusiv război nuclear, dacă Ucraina se alătură Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

04 oct. 2022, 11:43
China acuză dur: „SUA se grăbeşte să aprindă flăcările războiului. Ţările europene vor tremura în umbra unei posibile confruntări nucleare”

„Toate țările europene vor tremura în umbra unui posibil război nuclear”, a avertizat Beijingul în publicația de stat Global Times. „În acest caz, nimeni nu va fi în siguranță, nici Ucraina, nici lumea”, scriu ei. „În loc să caute soluții pentru a pune capăt conflictului, Washingtonul a arătat în repetate rânduri că SUA se grăbește în cealaltă direcție – aprinzând flăcările războiului”. Mai mult, China a cerut Alianței Occidentale să se retragă complet din Europa de Est.

Președintele Volodimir Zelenski și-a reînnoit apelul ca Ucraina să fie lăsat să intre în NATO, în timp ce Rusia a anunțat anexarea oficială a celor patru regiuni ocupate în Ucraina.

Amenințarea recentă vine într-un șir de avertismente dure din partea Chinei, după cele care vizează sprijinul SUA pentru Taiwan.

Citeşte şi Elon Musk a provocat furia Ucrainei, postarea sa l-a enervat până şi pe Zelenski. „Care Elon îţi place mai mult? Cel care sprijină Rusia sau cel care sprijină Ucraina?”

„America este pe deplin pregătită împreună cu aliații noștri NATO pentru a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Fiecare centimetru”, a spus preşedintele, Biden vineri. Se pare că nu și-a dat seama de ironia sorţii când a subliniat „fiecare centimetru”. Asta le amintește oamenilor de promisiunea pe care secretarul de stat american James Baker i-a făcut-o liderului sovietic Mihail Gorbaciov, în anii ’90, „NATO nu se va deplasa nici măcar un centimetru spre est”, se mai aminteşte în oficiosul Partidului Comunist Chinez.

Retorica lui Biden se referă la asigurarea faptului că acest conflict arde mai mult pe continentul european, pentru a face din SUA câștigătorul final. În ceea ce privește Ucraina, Washingtonul continuă să semnaleze că SUA au oferit arme și asistență, iar Ucraina este cea care trebuie să lupte până la capăt, mai scrie publicaţia.

Citeşte şi După arme, Ucraina cere de la Uniunea Europeană şi bani de salarii. „De această decizie depinde dacă profesorii şi medicii vor fi plătiţi”