China prinde viteză. Ar putea deveni prima ţară din lume care dezvoltă un motor capabil să atingă Mach 10

China ar putea deveni care dezvoltă şi deţine motoare hipersonice pentru avioane şi rachete spaţiale, care accelerează de la zero la Mach 10.

11 apr. 2017, 20:37
China prinde viteză. Ar putea deveni prima ţară din lume care dezvoltă un motor capabil să atingă Mach 10

Universitatea Tehnologică din beijing va testa anul acesta un prototip de motor hipersonic de nouă generaţie pentru avioane şi primele etaje ale lansatoarelor spaţiale, care va reuni trei tipuri de moatoare diferite: turboreactor, motor-rachetă şi stratoreactor.

Informaţia a fost publicată de revista Aviation Week, care adaugă că inginerii chinezi caută să rezolve problema principală a motoarelor hipersonice, care funcţionează pe o gamă de viteză redusă şi sunt incapabile să producă o accelerare care să permită unei aeronave să urce de la zero la o viteză hipersonică (peste 6.200 km/oră sau Mach 5).

Noul motor chinez, capabil să accelereze de la zero la Mach 10 (aproximativ 11.000 km/oră), a fost botezat TRRE. În primă fază, până la atingerea Mach 2, se bazează pe turboreactor, după care intră în funcţiune, pe rând, motorul rachetă şi stratoreactorul. După Mach 6 motorul rachetă se opreşte, iar stratoreactorul trecere la funcţionarea în modul hipersonic, care prevede injectarea de oxigen lichid suplimentar în camera de combustie.

Potrivit Aviation Week, testele de zbor care vor fi proiectate pe baza acestui prototip vor avea loc până în anul 2025.