China răspunde agresiv la vizita lui Nancy Pelosi la Taipei. A trimis avioane de luptă peste strâmtoarea Taiwan şi înconjoară insula sub pretextul unor exerciţii militare

Avioanele de luptă Su-35 ale Forțelor Aeriene ale Chinei au traversat marţi strâmtoarea Taiwan, imediat după ce avionul care o ducea la Taipei pe Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a început manevrele de aterizare.

02 aug. 2022, 18:47
China răspunde agresiv la vizita lui Nancy Pelosi la Taipei. A trimis avioane de luptă peste strâmtoarea Taiwan şi înconjoară insula sub pretextul unor exerciţii militare

Avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează strâmtoare Taiwan, ce separă China continentală de insula revendicată de Beijing, a anunţat marţi televiziunea de stat chineză. Anunţul a venit cu puţin timp înainte ca avionul Forţelor Aeriene ale SUA (SPAR19), la bordul căruia se află preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, să aterizeze în Taiwan la ora locală 22:43 (17:43 ora României), în pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită.

MAE chinez a transmis mai devreme că este ”dificil de imaginat o acţiune mai temerară şi mai provocatoare” din partea SUA decât această vizită, iar armata chineză a avertizat că nu va ”sta cu braţele încrucişate”.

În acelaşi timp, colonelul Shi Yi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Frontului de Est, a declarat că, începând cu seara zilei de 2 august, Comandamentul Frontului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului Chinez va desfășura o serie de operațiuni militare comune în jurul insulei Taiwan, simultan în aer și pe mare. Exercițiile vor avea loc conform hărţii de mai jos, în nordul, sud-vestul și sud-estul insulei Taiwan, insula pe care se află acum Nancy pelosi fiind practic înconjurată.

Citeşte şi Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan. Vizită riscantă a demnitarului american, ce ar putea declanşa Al Treilea Război Mondial UPDATE

Potrivit anunţului, antrenamentul prevede trageri cu muniție reală cu rază lungă de acțiune în strâmtoarea Taiwan și organizarea de teste regulate de incendiu ghidate, în apele de est ale insulei Taiwan. Aceste acțiuni vin ca reacţie la „escaladarea majoră a acțiunilor negative recente ale SUA în problema Taiwanului și un avertisment serios pentru forțele care caută „independența” Taiwanului”, transmit autorităţile de la Beijing.

Harta exerciţiilor militare pe care China le va începe în data de 2 august:

Citeşte şi Nancy Pelosi, mesaj sfidător la adresa Chinei, imediat după aterizarea în Taiwan. „Lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”