China respinge categoric declarația comună G7. Xi Jinping contraatacă

China se opune categoric declarației comune a summitului G7 de la Hiroshima. Astfel, s-a plâns organizatorului summitului, Japonia, a anunțat sâmbătă Ministerul chinez de Externe, scrie Reuters.

21 mai 2023, 09:27
China respinge categoric declarația comună G7. Xi Jinping contraatacă

Beijingul a declarat că G7, ignorând preocupările Chinei, a atacat-o și a intervenit în afacerile sale interne, inclusiv în problema Taiwan, se arată într-o declarație a Ministerului chinez de Externe, potrivit presei internaționale.

China și-a exprimat ferm nemulțumirea și a înaintat o plângere către Japonia, gazda summitului, a adăugat declarația.

Liderii G7 au convenit să „sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie în fața războiului ilegal de agresiune al Rusiei”, potrivit unei declarații comune emise sâmbătă la Hiroshima, în Japonia.

„Ne angajăm să ne intensificăm sprijinul diplomatic, financiar, umanitar și militar pentru Ucraina, să creștem costurile pentru Rusia și pentru cei care îi susțin eforturile de război”, a precizat G7, care a mai afirmat „un sprijin neclintit pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru a aduce o pace cuprinzătoare, dreaptă și durabilă”.

Liderii G7 au pus presiune pe Rusia și China

Liderii G7 au cerut, de asemenea, Chinei să preseze Rusia să își retragă „imediat, complet și necondiționat trupele din Ucraina” și să înceteze agresiunea militară.

„Încurajăm China să susțină o pace cuprinzătoare, dreaptă și durabilă, bazată pe integritatea teritorială și pe principiile și scopurile Cartei ONU, inclusiv prin dialogul său direct cu Ucraina”, se arată în comunicat.

De asemenea, în cadrul summitului a vorbit și Naredra Modi. președintele Indiei, stat membru BRICS, care a promis că va face tot posibilul pentru a se ajunge la o pace în Ucraina.