China respinge o nouă investigaţie a OMS, privind originea coronavirusului. „Un astfel de plan ignoră bunul simţ şi sfidează ştiinţa”

China a respins joi planul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a întreprinde o a doua fază a anchetei privind originea Covid-19, care cuprinde ipoteza că SARS-CoV-2 ar fi putut scăpa dintr-un laborator chinez.

22 iul. 2021, 18:28
China respinge o nouă investigaţie a OMS, privind originea coronavirusului. „Un astfel de plan ignoră bunul simţ şi sfidează ştiinţa”

OMS a propus luna aceasta a doua fază a studiului, inclusiv controale în laboratoare şi pieţe din oraşul Wuhan, cerând transparenţă autorităţile din China. „Nu vom accepta un astfel de plan de urmărire a originilor pentru că, în unele aspecte, ignoră bunul simţ şi sfidează ştiinţa”, a declarat reporterilor Zeng Yixin, vice-ministru al Comisiei Naţionale de Sănătate.

Zeng a spus că a fost surprins când a citit prima dată planul OMS, deoarece listează ipoteza că o încălcare a protocolului unui laborator a făcut ca virusul să iasă de acolo în timpul unei cercetări. „Sperăm că OMS va revizui serios consideraţiile şi sugestiile făcute de experţii chinezi, că va trata cu adevărat urmărirea originii virusului de la baza Covid-19 ca o chestiune ştiinţifică şi va scăpa e intervenţia politică”, a completat Zeng, citat de BBC.

China s-a opus politizării studiului, a mai spus el.

Citeşte şi Raport SUA: Ipoteza „scăpării” virusului dintr-un laborator din Wuhan este plauzibilă

În rândul experţilor, originea coronavirusului rămâne contestată. Primele cazuri de infectare au fost raportate oficial în oraşul Wuhan, provincia Hubei, din centrul Chinei, în decembrie 2019. A fost considerat în primă fază că virusul a trecut la om de la animale vândute într-o piaţă din oraş.

În luna mai 2021, preşedintele Joe Biden a cerut consilierilor săi să găsească răspunsuri privind originea coronavirusului şi a punctat că serviciile secrete americane urmăresc mai multe teorii, între care un posibil accident într-un laborator din China.

Zeng şi alţi oficiali şi experţi chinezi, la o conferinţă de presă, au îndemnat OMS să extindă eforturile de reperare a originii dincolo de China, în alte ţări. „Credem că o scăpare din laborator este extrem de improbabilă şi nu este necesară investirea unei mai mari energii în această chestiune”, a spus Liang Wannian, liderul echipei chineze de la OMS. Totuşi, el a afirmat că ipoteza aceasta nu poate fi respinsă în totalitate, dar a sugerat că e posibil ca sursa să fie laboratoare din alte ţări.

Citeşte şi Anthony Fauci, în centrul unui uriaş scandal. A recunoscut că a finanţat laboratorul de la Wuhan


loading...