China va renunţa să mai preleveze organe de la deţinuţii executaţi

China, singura ţară din lume care prelevează organe de la deţinuţii executaţi pentru operaţii de transplant, intenţionează să pună capăt acestei controversate practici de la jumătatea anului 2014.

02 nov. 2013, 11:27
China va renunţa să mai preleveze organe de la deţinuţii executaţi

De la jumătatea lui 2014, toate spitalele autorizate să efectueze transplanturi de organe nu vor mai putea folosi organe prelevate de la deţinuţii executaţi, ci doar organe donate în mod voluntar şi alocate printr-un sistem naţional, a declarat Huang Jiefu, fost adjunct al ministrului sănătăţii care coordonează procesul de reformă în domeniul transplantului de organe, potrivit Agerpres.

Donarea de organe pentru transplant este departe de a acoperi necesarul din China, în parte ca urmare a credinţei populare potrivit căreia corpul uman trebuie înhumat intact, scrie Reuters. Astfel, circa 300.000 de pacienţi se află anual pe lista de aşteptare pentru transplant şi doar unul din 30 de pacienţi poate beneficia în cele din urmă de o astfel de intervenţie.

Această situaţie a condus la apariţia unui trafic ilegal cu organe, astfel că în 2007 guvernul a interzis transplantarea de organe de la donatori vii, cu excepţia transplantului de organe prelevate de la membrii unei aceleiaşi familii.