Chinezii, interesaţi să investească în ţara noastră. „România are proiecte, nu-i obligăm să vină cu bani”

Companiile chineze sunt interesate să investească în proiecte din toate sectoarele economiei româneşti, a declarat, marţi, ministrul interimar al Economiei, Constantin Niţă.

25 feb. 2014, 10:45
Chinezii, interesaţi să investească în ţara noastră. „România are proiecte, nu-i obligăm să vină cu bani”

Vin chinezii, vin peste tot. Noi nu-i obligăm să vină cu bani, noi avem proiecte„, a spus ministrul interimar al Economiei, Constantin Niţă, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat de ce crede că marile companii europene s-au retras din proiectele româneşti de care sunt interesaţi acum chinezii, precum reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. „Nu putem să spunem care sunt raţiunile, dar sunt proiecte mari, care necesită fonduri. Din acest motiv, companiile private din UE nu vor să pună asemenea sume în astfel de proiecte foarte mari„, a răspuns ministrul.

Ultimele studii de fezabilitate au relevat faptul că investiţia necesară pentru reactoarele 3 şi 4 este de 6,45 de miliarde de euro.

Pe lângă proiectul reactoarelor, companiile chineze au fost interesate şi de proiectul hidrocentralei Tarniţa, dar şi de realizarea unor noi grupuri de producere a energie în cadrul termocentralelor existente.

Companiile chineze şi-au exprimat interesul pentru proiecte energetice în valoare totală de peste 5 miliarde de euro pe piaţa din România.

Niţă: FMI şi CE au fost de acord cu amânarea liberalizării preţului gazelor pentru companii