Chiriile la apartamente au scăzut cu 50% şi tot nu se opresc

Cei care au apartamente de închiriat în Bucureşti au mai pierdut în acest an aproximativ 20% din venituri, comparat cu veniturile pe care le aveau anul trecut. Actorii cei mai optimişti din piaţa imaobiliară cred că preţurile vor continua să scadă şi anul viitor pe segmentul de închiriere.

23 nov. 2011, 13:43
Chiriile la apartamente au scăzut cu 50% şi tot nu se opresc

Chiriaşii, pe de altă parte, au avut motive de bucurie şi în acest an întrucât preţurile pentru închirierea apartamentelor din Capitală au continuat să se micşoreze.

„Faţă de anul trecut preţurile la chirii au mai coborât cu până la 20%, în funcţie de cartier, precum şi de dotările apartamentelor”, a declarat Daniel Dumitru, reprezentant al agenţiei Garanta.

Micşorarea preţurilor de închiriere era previzibilă încă de anul trecut. „Anul 2011 nu a mai avut o evoluţie fantastică. A fost un an previzibil şi în ceea ce priveşte piaţa chiriilor. Astfel, am asistat la o scădere de 10-15 procente faţă de preţurile din toamna lui 2010, dar era un lucru la care ne aşteptam”, spune Oana Puiu, reprezentant Mediacity.

Dacă anul trecut agenţii imobiliari prevedeau scăderi de preţ la chirii pentru acest an, în prezent sunt reţinuţi şi aşteaptă ca piaţa să se regleze singură în 2012.

„Nu putem face o predicţie cu privire la preţuri. Abia prin primăvara anului vom vedea ce se va întâmpla, în funcţie de cum va evolua economia României, precum şi de contextul economic internaţional”, precizează Daniel Crainic, reprezentantul www.imobiliare.ro.

Chiar şi cei mai optimişti agenţii imobiliari cred că preţurile se vor micşora şi anul viitor. „Eu aş avea o opinie pozitivă şi aş spune că nu vor mai scădea foarte mult”, consideră Oana Puiu.

Comparativ cu anul 2008, preţurile la închirieri sunt mai mici cu aproximativ 50%. Unele voci susţin că abia din 2013 piaţa ar putea să îşi revină. „O creştere a chiriilor nu poate avea loc decât pe fondul unei reveniri a pieţei muncii şi a măririlor salariale, iar lucrul acesta, cred, va fi posibil începând cu anul 2013”, crede Oana Puiu.

Astfel, în momentul de faţă preţurile la chiria garsonierelor variază între 150 şi 200 de euro pe lună. Pentru apartamentele de două camere preţurile variază între 200-250 de euro pe lună, iar pentru apartamentele de trei camere preţurile fluctuează între 250-300 de euro pe lună. Preţurile sunt valabile pentru chiriile la apartamentele de cartier, iar cele mai căutate oferte sunt cele de garsoniere şi apartamente de două camere situate în blocuri construite după 1970 şi situate cât mai aproape de staţii de metrou.