Chirpiciul face casa prietenoasă şi ieftină. Vezi cum se construieşte

Casa de chirpici face valuri în străinătate, mai ales că străinii se îndreaptă tot mai mult către materialele de construcţii ecologice. Din păcate, în România casa de chirpici este considerată casa săracului.

11 oct. 2012, 05:28
Chirpiciul face casa prietenoasă şi ieftină. Vezi cum se construieşte

Chirpiciul este un material de construcţie folosit de sute de ani pentru construcţia caselor şi este reprezentat de pământ galben amestecat cu apă şi paie. Cu compoziţia rezultată se fac fie cărămizi, fie se tencuieşc pereţii confecţionaţi din împletitură de nuiele.

Casa de chirpici poate fi construită în două feluri. „Casa de chirpici se construieşte pe structură de lemn. Odată structura de lemn ridicată pereţii pot fi construiţi din împletitură de lemn peste care se adaugă tencuială de chirpici sau pereţii se umplu cu cărămizi confecţionate din acelaşi material”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Lucian Bolcaş, administratorul site-ului constructii.ro.

Nu există lege pentru casa de chirpici

În străinătate există o piaţă a acestui tip de construcţie: există firme care propun şi construiesc adobe house (case din chirpici), însă în România nu poţi găsi decât câteva informaţii pe câteva bloguri.

Românii care ar vrea să locuiască într-o astfel de casă, dacă sunt norocoşi pot găsi prin vreun colţ uitat de lume un meseriaş care să se încumete la o astfel de construcţie, nu se va putea lăuda cu acte că sunt ecologişti. „În străinătate există un interes tot mai mare pentru casa de chirpici, în România casa de chirpici este casa săracului. Cei care ar dori totuşi o casă de chirpici ar trebui să o încadreze la construcţie de lemn, întrucât pentru acest tip de construcţie nu există cadru normativ şi nu va putea fi intabulată”, a spus Octavian Ungureanu, arhitect în cadrul firmei Trilitica Frame, pentru ROMÂNIATV.NET.

Avantajele pământului

Chiar dacă nimeni nu se încumetă să lanseze un preţ pentru o construcţie de chirpici, un prim avantaj al unei construcţii din pământ şi paie este preţul mai mic. Un alt avantaj al construcţiei prietenoase cu mediul este izolaţia termică bună, întrucât pământul acumulează greu căldura şi o emană la fel, locuinţa fiind una răcoroasă pe timp de vară şi călduroasă iarna. „Cărămida de chirpici este un fel de cărămidă eficientă datorită paielor din compoziţie care conţin aer”, afirmă Lucian Bolcaş. Un ultim avantaj ar fi rezistenţa la cutremure. Fiind construită pe structură de lemn construcţia este elastică.

Dezavantajele pământului

Un prim dezavantaj, dar care pentru unii se poate transforma în avantaj, întrucât există oameni care adoră mirosul naturii, ar fi mirosul unei astfel de case.

„O astfel de casă necesită o atenţie mai mare, respectiv mai multe lucrări de întreţinere. O casă de chirpici nu este rezistentă la umezeală. Un alt dezavantaj este durata de viaţă care este mai mică ca a unei case de cărămidă”, a precizat Octavian Ungureanu.

Finisajele casei de chirpici

Pentru ca umezeala să nu afecteza casa, unii constructori recomandă construcţia unei fundaţii mai înalte, precum şi hidroizolarea acesteia. Fundaţia unei case de chirpici este recomandat a se confecţiona din bolovani tasaţi. La suprafaţă bolovanii fundaţiei vor fi stabilizaţi cu beton. Acoperişul va fi unul obişnuit de lemn, în schimb este recomandat ca streaşina casei de chirpici să fie largă, pentru a feri pereţii de intemperii.

Finsaje moderne pentru pardoseală înseamnă ca podeaua casei de chirpici să fie contruită din beton. De asemenea, în casa de chirpici se pot monta finisaje ca în orice casă normală, cu condiţia ca acestea să fie montate plăci de OSB sau gips carton. Dacă finisajele, fie ele exterioare sau interioare sunt mai grele, constructorii recomandă îmbrăcarea pereţilor cu plasă de fier şi tencuirea lor. Astfel, se rezolvă şi problema cu umezeala pereţilor.