Chirurgii de la Spitalul „Marie Curie” au folosit cea mai nouă descoperire în tratamentul scoliozei

Chirurgii ortopezi de la Spitalul "Marie Curie" au efectuat cu succes 12 operaţii în cadrul unui studiu experimental în care au folosit un sistem care reprezintă cea mai nouă descoperire în tratamentul scoliozei la copii, a declarat profesorul doctor Gheorghe Burnei.

12 nov. 2014, 19:23
Chirurgii de la Spitalul „Marie Curie” au folosit cea mai nouă descoperire în tratamentul scoliozei

Acest sistem costă mai puţin decât implantul pentru scolioză în care se pun 10-20 de şuruburi, o bară şi este foarte avantajoasă această metodă pentru că aceşti copii reuşesc a doua zi să se ridice din pat. Stau numai cinci zile în spital şi îşi reiau rapid activitatea. Corecţia coloanei se face în totalitate. Pe parcurs acest dispozitiv creşte odată cu creştere coloanei pentru că este unul telescopic şi astfel se reuşeşte să aibă şi efect în timp. Dispozitivul care are două puncte de inserţie are în centru o zonă concepută din punct de vedere tehnic care permite elongaţia coloanei vertebrale atât intraoperator cât şi odată cu creşterea copilului„, a spus profesorul doctor Gheorghe Burnei, potrivit Agerpres.

El a precizat că cele mai multe astfel de intervenţii au fost făcute în cadrul studiului în România.

Noi am făcut 12 intervenţii. Intervenţii de acest gen au fost făcute şi în Grecia, Polonia, Ungaria. Noi am făcut cel mai mare număr de intervenţii operatorii cu acest dispozitiv. Pe viitor vom colabora să introducem acest dispozitiv în practica medicală pentru cazurile cu scolioză care au aceste indicaţii. Adică între 15-17 ani şi care să aibă între 30-55% unghiul de formare a angulaţiei coloanei vertebrale. Adică angulaţia coloanei vertebrale să nu fie mai mare de 55%. Este un procedeu minim invaziv, cu un dispozitiv care se plasează uşor. Durata intervenţiei este minimă, sângerarea este la fel de minimă. Nu apar complicaţii. Noi îl aplicăm numai acolo unde există indicaţie„, a susţinut Burnei.

El a explicat că noua descoperire este recomandată în cazurile în care coloana are o curbură mai mică fără modificări structurale.

Este o contribuţie de cercetare a specialiştilor israelieni şi noi ne-am adus contribuţia în faza finală de tratament chirurgical. Autorităţile pot ajuta să introducă operaţiile cu acest dispozitiv în programul naţional, iar noi să putem achiziţiona acest dispozitiv pentru cazurile care au nevoie. Am avut avantajul că am fost printre primii care l-au folosit. Sângerări nu există. Intervenţia clasică dura ore în şir şi riscul era foarte mare. Complicaţii nu au existat până acum„, a ţinut să precizeze Gheorghe Burnei.

Profesorul doctor a spus că scolioza reprezintă o diformitate a coloanei vertebrale şi aceasta se constată la copii după ce ea depăşeşte 20% de grade.

Părinţii care sunt atenţi o pot descoperi încă de la această dimensiune. Dacă se descoperă la 20% este momentul optim pentru a purta un corset pentru a face kinetoterapie şi după aceea să se opereze. În scoliozele cu debut precoce cauzele sunt de ordin genetic. Ele apar la vârste sub 8 ani şi odată cu debutul lor ritmul de înrăutăţire este mult mai accentuat. În aceste cazuri diformităţile sunt mari. Pot să apară complicaţii extrem de grave, pot să decedeze din cauza unor infecţii intercurente„, a declarat Burnei.

El a precizat că Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri a gândit un program pentru realizarea unui screening şcolar şi preşcolar pentru a depista cazurile de scolioză.

Profesorul doctor a susţinut necesitatea înfiinţării de centre regionale de excelenţă în ortopedia oncologică subliniind că la nivelul ţări există specialiştii necesari.