Chişinău: Majoritatea deputaţilor declară că vor vota marţi moţiunea de cenzură împotriva guvernului

Moţiunea de cenzură împotriva guvernului de la Chişinău, de centru-dreapta, iniţiată de opoziţia comunistă, care va fi examinată marţi de parlament, va fi susţinută de majoritatea deputaţilor.

04 mart. 2013, 21:26
Chişinău: Majoritatea deputaţilor declară că vor vota marţi moţiunea de cenzură împotriva guvernului

Partidul Democrat al preşedintelui parlamentului, Marian Lupu, a anunţat luni seara, după o şedinţă de aproximativ patru ore, că va vota moţiunea, dacă până marţi Vlad Filat nu-şi prezintă demisia. ‘Dacă premierul Filat nu-şi dă demisia benevol, cu votul unanim am decis că întreaga fracţiune va vota pentru demiterea premierului Filat’, a declarat Lupu după reuniunea conducerii formaţiunii, care a făcut parte din Alianţa pentru Integrare Europeană şi are membri în guvern, potrivit Agerpres.

Pe parcursul zilei de luni şi alţi şase deputaţi neafiliaţi au anunţat că vor susţine moţiunea. În această situaţie, moţiunea are susţinerea, cel puţin declarativă, a 54 de deputaţi, pentru aprobarea acesteia fiind necesare 51 de voturi. În acelaşi timp, Partidul Liberal Democrat al premierului Filat şi Partidul Liberal s-au declarat împotriva moţiunii. Aceasta a fost înregistrată în contextul unui scandal fără precedent în rândurile Alianţei pentru Integrare Europeană şi al unui şir de atacuri reciproce între partidele conduse de Filat şi Lupu.

Aşa-numitul guvern Filat II a fost învestit la 14 ianuarie 2011, la două săptămâni după formarea coaliţiei de guvernare. Deşi cele trei partide membre ale Alianţei se declară dispuse pentru dialog, nu se ştie dacă acesta va fi posibil după demiterea guvernului, mai ales că Lupu a afirmat de câteva ori că formaţiunea sa nu va mai accepta un nou executiv condus de Filat. În aceste condiţii, la Chişinău se discută tot mai des despre un posibil nou scrutin parlamentar, care ar fi al patrulea în ultimii patru ani.