Chişinăul poate rata 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, din cauza modificării sistemului electoral

Un proiect de rezoluție a Parlamentului European — ce urmează să fie supus dezbaterii marți într-o sesiune plenară la Strasbourg — prevede susținerea poziției de suspendare a plăților de asistență macrofinanciară în urma deciziei parlamentului moldovean de a trece la sistemul mixt de vot, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

03 oct. 2017, 10:10
Chişinăul poate rata 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, din cauza modificării sistemului electoral

Republica Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral, relatează marți Radio Chișinău.

În document se solicită în același timp aplicarea unei condiționări stricte a oricărui tip de sprijin financiar și se propune ca orice asistență financiară deja convenită să fie suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime. Conform proiectului de rezoluție, Parlamentul European se declară serios preocupat de concentrarea în continuare a puterii în mâinile elementelor oligarhice și își exprimă îngrijorarea că noile schimbări legislative ar putea avea efecte dăunătoare asupra standardelor democratice din Republica Moldova, scrie sursa citată.

Citeşte şi Chişinăul a aprobat proiectul de lege prin care se va acorda cetăţenie moldoveană investitorilor străini

Potrivit proiectului de rezoluție, deputații europeni ar urma să se declare dezamăgiți de faptul că susținerea parcursului european, puternic promovată de către autoritățile moldovene, a scăzut brusc din cauza corupției persistente, a statului capturat de oligarhie, a instituțiilor slabe și ineficiente și a incapacității de a răspunde la nevoile de bază și preocupările cetățenilor.

Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iulie acordarea unei asistențe de 100 de milioane de euro pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale în Republica Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut.