Chist ovarian. Ce este şi cum se tratează. Cât pot fi de periculoase nişte chisturi ovariene

Chist ovarian. Ovarele sunt parte a sistemului reproducator feminin. Ele sunt localizare in abdomenul inferior, de ambele parti ale uterului. Femeile au doua ovare care produc mai ovule, precum si horomonii progesteron si estrogen.

20 sept. 2018, 03:30

Cateodata, la nivelul ovarelor (la unul sau la ambele) se formeaza unul sau mai multi saculeti umpluti cu lichid – numiti chisturi ovariene. Femeile dezvolta cel putin o data in viata chisturi ovariene. In cele mai multe cazuri, chisturile nu dezvolta simptome si sunt nedureroase.

Tipuri de chist ovarian.

Chisturile ovariene sunt de mai multe tipuri. 

Chisturi ovariene foliculare

In timpul ciclului menstrual, ovulul creste intr-un sac numit folicul. Acest sac este localizat in interiorul ovarului. In cele mai multe cazuri, acest folicul (sac) se rupe si elibereaza ovulul. Insa sunt cazuri in care foliculul nu se rupe, iar lichidul din interior formeaza un chist. 

Chisturi ovariene luteale

Sacii foliculare se topesc dupa ce elibereaza ovulul. Insa, daca sacul nu se topeste si deschizatura foliculului se sigileaza, in interior se formeaza fluid suplimentar. Aceasta acumulare se numeste chist luteal. 

Alte tipuri de chisturi ovariene

– chisturi ovariene dermoide (sacul contine par, grasimi sau alte tesuturi)

– chistadenom (excrescente noncanceroase care se dezvolta la suprafata ovarelor)

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.