CIA a ascultat la Ankara înregistrarea audio cu asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, Gina Haspel, a ascultat, în timpul vizitei întreprinse la Ankara, înregistrarea audio a asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a relatat miercuri seară cotidianul Washington Post, citând surse familiare cu acest caz, care au preferat anonimatul.

25 oct. 2018, 13:10
CIA a ascultat la Ankara înregistrarea audio cu asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

Potrivit uneia din sursele citate, dovada audio este ”convingătoare” şi ar putea pune o presiune suplimentară asupra Statelor Unite pentru a face Arabia Saudită răspunzătoare pentru moartea lui Khashoggi. Rămâne neclar deocamdată cine i-a pus la dispoziţie Ginei Haspel înregistrarea audio.

Ankara nu a confirmat sau infirmat relatarea din Washington Post. Miercuri, Sabah, un ziar apropiat puterii de la Ankara, a scris însă că serviciile de informaţii turce i-au oferit directorului CIA elemente calificate drept ”probe”, potrivit Agerpres.

Jamal Khashoggi, un critic vocal al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi editorialist al aceleiaşi publicaţii americane, a dispărut pe 2 octombrie, în timpul unei vizite la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul.

Citeşte şi Marea Britanie va anula vizele suspecţilor în cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

În ultimele trei săptămâni, în media proguvernamentale din Turcia s-au scurs aproape zilnic informaţii despre anchetă şi detalii din presupusele înregistrări. Informaţiile din presă susţin că Khashoggi a fost torturat şi ucis de o ”echipă de asasini” de 15 membri trimisă de Arabia Saudită, potrivit Agerpres.

Guvernul turc a refuzat până acum să dea detalii despre presupusele înregistrări audio.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis miercuri că vinovaţilor ”nu li se va permite să scape justiţiei”.