CIA a SPIONAT computerele SENATULUI AMERICAN

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), John Brennan, a cerut scuze responsabililor Senatului american pentru investigaţiile agenţilor săi în ordinatoarele anchetatorilor parlamentari, a anunţat joi un purtător de cuvânt al agenţiei de informaţii, citat de AFP, potrivit Agerpres.

01 aug. 2014, 05:54
CIA a SPIONAT computerele SENATULUI AMERICAN

Un scandal imens a izbucnit în martie când preşedinta Comisiei de informaţii a Senatului, Dianne Feinsteun, a acuzat public CIA că a scotocit fără să aibă dreptul ordinatoarele utilizate de anchetatori ai comisiei sale pentru un raport asupra utilizării torturii între 2002 şi 2006.

Comisia obţinuse acces la milioane de documente confidenţiale, pe care anchetatorii le stocau şi le exploatau în computerele unei reţele informatice create în acest scop de CIA, ‘RDInet’, într-o clădire securizată din statul Virginia, şi la care – teoretic – CIA nu trebuia să aibă acces. Dar, potrivit Diannei Feinstein, CIA a încălcat această regulă pentru a suprima direct documente pe care le considera compromiţătoare.

Directorul CIA negase la vremea respectivă că Agenţia ‘spiona’ comisia, dar a cerut inspectorului general al agenţiei să facă o anchetă internă.

‘Directorul Brennan a fost informat despre rezultatele anchetei biroului inspectorului general, care include un aviz potrivit căruia câţiva angajaţi ai CIA nu au respectat acordul încheiat între comisie şi CIA în 2009’, a declarat Dean Boyd, purtător de cuvânt al CIA, într-un comunicat. ‘Directorul i-a informat pe preşedinta şi pe vicepreşedintele comisiei despre concluzii şi şi-a cerut scuze acestora pentru acţiunile agenţilor CIA descrise astfel în raport’, a mai scris purtătorul de cuvânt.

Citeşte şi Spionaj şi contraspionaj: Agenţii germani, OBLIGAŢI să stea cu ochii pe agenţii secreţi AMERICANI

Dean Boyd adaugă că John Brennan a iniţiat o anchetă în cadrul CIA, care va fi condusă de fostul senator Evan Bayh, ex-preşedinte al comisiei de informaţii. Această anchetă ar putea duce la sancţiuni disciplinare, precizează purtătorul de cuvânt.

După trei ani de muncă între 2009 şi 2012, anchetatorii comisiei de informaţii au întocmit un raport – considerat tulburător de Dianne Feinstein – despre tehnicile de interogare în forţă utilizate de CIA între anii 2002-2006, sub mandatul lui George W. Bush, una dintre ele fiind simularea înecului.

Comisia l-a aprobat în urma unei dezbateri cu uşile închise în decembrie 2012. Lung de 6.300 de pagini, el urmează să fie declasificat, dar procedura, controlată de executiv, nu a fost încă finalizată.