CIA ar fi plătit României milioane de dolari pentru a găzdui închisori secrete

Publicat: Joi, 30 Iunie 2016 07:08 // Actualizat: Joi, 30 Iunie 2016 07:36 // Sursa: romaniatv.net

Agenţia Centrală americană de Informaţii a plătit României "milioane de dolari" pentru a găzdui închisori secrete, a afirmat o avocată miercuri, în prima zi a audierilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde România este acuzată că a permis CIA să tortureze pe teritoriul său suspecţi de terorism în cadrul unui program secret de extrădări în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, relatează The Associated Press.

Avocata lui Abd al-Rahim Al Nashirim, Amrit Singh, a declarat la CEDO că închisori CIA au funcţionat în România din 2003 şi până în 2005, cu "încuviinţarea şi complicitatea" Guvernului de la Bucureşti, acuzaţii pe care autorităţile române le resping.

Reprezentanta Guvernului român Catrinel Brumar i-a replicat că este nevoie de mai mult decât de nişte "ponturi şi speculaţii pentru a stabili responsabilităţile statului". Ea a adăugat că o anchetă este în curs.

Curtea a anunţat că va statua în câteva luni dacă România a permis cu bună ştiinţă să funcţioneze închisori secrete CIA în care s-a practicat tortura şi dacă nu a reuşit să împiedice torturarea clientului lui Singh.

Presupusa existenţă a unor închisori secrete CIA pe teritoriul României reprezintă un subiect sensibil în această ţară, un aliat puternic al Statelor Unite care căuta, la vremea respectivă, susţinerea Washingtonului pentru a adera la NATO, ceea ce a făcut în 2004.

Singh a declarat telefonic pentru The Associated Press că România "este derutată şi refuză să recunoască evidenţa" în pledoaria sa.

Conform lui Singh, clientul ei - sauditul Abd al-Rahim Al Nashiri - a fost încătuşat, privat de somn, supus unor zgomote puternice şi lumini intense, pălmuit şi supus unei "hrăniri rectale cu forţa" într-o închisoare CIA din Bucureşti, în 2004.

Nashiri se află în prezent în custodia Statelor Unite, la închisoarea militară de la Guantanamo Bay (Cuba).

Avocata a subliniat că maltratarea lui Nashiri nu a condus la obţinerea unor informaţii utile.

Un raport al Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului american cu privire la tortura practicată de CIA a fost finalizat în 2014.

Acest raport a oferit detalii despre torturarea deţinuţilor şi modul în care a fost împiedicată supravegherea Guvernului.

România nu este menţionată în mod direct în acest raport.

Amnesty International a catalogat audierea de miercuri drept "o piatră de hotar în (tragerea la) răspundere" în acest dosar.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
30 iun 11:34
Votează email 0 email
...supus unei “hrăniri rectale cu forţa” într-o închisoare CIA din Bucureşti, în 2004. Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/cia-ar-fi-platit-romaniei-milioane-de-dolari-pentru-a-gazdui-inchisori-secrete_301127.html#ixzz4D3ATUUGm ...
30 iun 07:29
...drept „o piatră de hotar în (tragerea la) răspundere” în acest dosar.Sursa flux SOIM Press: RTVCitește mai multe stiri flux ..SOIM Press...
30 iun 07:26
...secrete, a afirmat o avocată miercuri, în prima zi a audierilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
30 iun 07:25
... Agenţia Centrală americană de Informaţii a plătit României...
1
EUR
4.8705
RON
28 Sep
noapte 15 °
zi 22 °
Ultimele joburi adaugate
24 H