Când nimeni nu se mai gândea… Hitler şi Saddam au fost văzuţi într-o cafenea stând de vorbă

Hitler și Saddam stau de vorbă într-o cafenea: ar putea fi începutul unui banc, însă în teritoriile palestiniene o astfel de întâlnire nu este pe cât de improbabilă ni s-ar părea și asta pentru că palestinienii dau adesea copiilor lor numele unor celebrități, unor eroi sau antieroi naționali sau străini care au susținut cauza palestiniană.

03 nov. 2017, 12:49
Când nimeni nu se mai gândea… Hitler şi Saddam au fost văzuţi într-o cafenea stând de vorbă

Hitler Abu Ahmad crede că este singura persoană care poartă un astfel de nume în teritoriile palestiniene și nu este deloc mândru de aceasta. Ar fi putut să-și schimbe numele, dar într-un final s-a resemnat.

„Nu există nici o legătură între numele meu și ceea ce a făcut Adolf Hitler. Acțiunile lui mă îngrozesc”, a declarat el pentru AFP din casa sa din Hebron, Cisiordania. „Sunt împotriva crimelor, violenței și încălcărilor drepturilor omului. Însă m-am obișnuit cu acest nume, face parte din personalitatea mea”, a povestit profesorul de 41 de ani. La naștere, tatăl său, pentru a protesta împotriva ocupației israeliene, a vrut să aleagă pentru copilul său numele instigatorului la Holocaust, în care au fost uciși șase milioane de oameni.

„Tatăl meu mi-a dat acest prenume ca o provocare”, a explicat el. „Nu a fost un gest politic, era un om simplu care a comis o greșeală. El vroia ca numele meu să-i facă pe ocupatori să reflecteze”, a indicat Hitler Abu Ahmad.

Israelul a ocupat și colonizat Cisiordania din 1967. Această realitate istorică este vizibilă în special în centrul Hebronului, unde sute de coloniști israelieni trăiesc sub protecția soldaților. Tată a doi copii, Hitler Abu Ahmad a studiat literatura engleză înainte de a deveni director adjunct al unei școli în Hebron, din apropierea casei sale, unde oferă și cursuri de alfabetizare pentru adulți.

Alegerea tatălui său i-a cauzat nenumărate probleme pe perioada școlii sau la punctele de control ale armatei israeliene, prezente peste tot pe teritoriul palestinian. La vârsta de 15 ani, când și-a declinat identitatea în fața unui ofițer israelian, acesta s-a înfuriat. Mi-a spus: „Ești un criminal”, iar soldații din subordinea sa l-au bătut și i-au rupt nasul, povestește el. Din cauza numelui său, autoritățile israeliene nu i-au permis lui Hitler Abu Ahmad să studieze și să lucreze în afara Cisiordaniei.

Mulți palestinieni le-au dat copiilor lor numele lui Yasser Arafat, liderul lor istoric. Alții au ales nume precum Castro, Che Guevara, Chavez——personalități din America de Sud care au susținut cauza palestiniană.

În Hebron, există, de asemenea, un bărbat denumit Carter Abu Isneyna, în semn de apreciere pentru fostul președinte american Jimmy Carter, care a încercat să convingă Israelul să pună capăt ocupației și a condus negocierile de pace de la Camp David între Israel și Egipt.

Qaďs Hussein Omar a primit la naștere numele de Saddam Hussein și povestește la rândul său că această alegere a părinților săi i-a adus bătăi regulate din partea soldaților israelieni și spitalizări.

„Numele meu a fost sursa unor suferințe psihologice și fizice”, a declarat bărbatul, care confruntat cu dificultatea de a călători, și-a schimbat numele în urmă cu șapte ani.

Pe de altă pate, Niji Obeid, un arab israelian creștin care încearcă să încurajeze membrii comunității sale să se înroleze în armata israeliană, a dat fiului său numele lui Menahem Begin, un fost prim-ministru israelian de dreapta. „Mi-a plăcut acest conducător, a fost prietenul meu, așa că i-am dat fiului meu numele Begin Obeid. El servește în marina israeliană”, a povestit acesta.

Un alt arab creștin, Wahid Nicola, și-a numit fiul Benjamin Netanyahu, după victoria actualului prim-ministru israelian în alegerile din 1996, însă acesta, devenit între timp curier, a povestit că numele i-a cauzat probleme interminabile atunci când livra marfă în localitățile arabe. El a vrut să și-l schimbe, însă tatăl său, un membru al partidului lui Netanyahu, Likud, s-a opus, potrivit presei.