Cicada 3301, enigma care îi obsedează pe toţi internauţii

Publicaţia britanică The Telegraph scrie despre „Cicada 3301”, o ghicitoare care circulă pe internet, sub forma unei campanii de recrutare, dar care este învăluită în mister.

28 nov. 2013, 21:21
Cicada 3301, enigma care îi obsedează pe toţi internauţii

Într-o seară din luna ianuarie a anului trecut, Joel Eriksson (34 de ani), un analist IT din Uppsala, Suedia, naviga pe internet. A dat, accidental, peste un mesaj pe un forum. Era vorba de text alb pe un fundal negru: „Salut. Căutăm oameni foarte inteligenţi. Pentru a-i găsi, am pregătit un test. Mesajul este ascuns în această imagine. Găseşte-l şi te va duce la drumul care te ajută să ne găseşti. De abia aşteptăm să îi întâlnim pe cei câţiva care vor reuşi. Succes!”. Mesajul era semnat: „3301”, scrie Tekegraph.co.uk, citat de gandul.info.

Pasionat de criptografie şi securitate digitală, Eriksson a început imediat să lucreze la dezvăluirea secretului. Era seara târziu, iar a doua zi Joel trebuia să meargă la serviciu. S-a decis astfel să se concentreze pe semnătura „3301”. După doar câteva minute, a găsit o referire la „Tiberius Claudius Caesar”, alături de o line de litere aşezate, aparent, întâmplător. Joel a dedus că este vorba de cifrul lui Cezar, o metodă de criptare folosită de Julius Cezar în corespondenţa sa privată. Metoda presupune înlocuirea fiecărei litere din text cu o alta aflată la o anumită poziţie în spate în alfabet. Eriksson a folosit această cifră pentru a decripta mesajul. A mers, astfel că la scurt timp, a descoperit o adresă web îngropată în codul imaginii. Când a dat clic, a primit mesajul: „Ups! Doar decodează astfel. Se pare că poţi ghici cum să ajungi la mesaj”.

La momentul respectiv, suedezul nu a realizat că a intrat în competiţie cu alţi mii de internauţi pentru rezolvarea unuia din cele mai impresionante ghicitori. Pe parcursul rezolvării ei, Eriksson s-a folosit de cunoştinţele sale din matematică, filosofie, istorie şi muzică clasică. Iar misterul este departe de a fi rezolvat. În acest moment, nimeni nu ştie exact ce reprezintă această competiţie, numită Cicada 3301, sau cine se află în spatele ei. Numele de Cicada vine de la imaginile cu cicade, care apar frecvent pe măsură ce cineva avansează cu rezolvarea ghicitorii. Opiniile sunt variate: unii spun că este vorba de o societate secretă, alţii vorbesc de un think tank politic nou, de o campanie de PR incredibilă sau de o tehnică de recrutare a CIA.