Cicloanele vor deveni tot mai violente şi mai bogate în precipitaţii, avertizează climatologii

Climatologii nu au stabilit încă existenţa unei legături formale între cicloane şi procesul de încălzire globală, dar se aşteaptă în viitor la fenomene meteo tot mai violente ca urmare a creşterii temperaturii oceanelor, se arată luni într-un comentariu AFP.

11 nov. 2013, 15:54
Cicloanele vor deveni tot mai violente şi mai bogate în precipitaţii, avertizează climatologii

În timp ce Filipinele îşi numără morţii după trecerea taifunului Haiyan (numărul celor decedaţi ar putea depăşi 10.000), la Varşovia începe a 19-a Conferinţă ONU privind schimbările climatice, la care cele 190 de state participante au trimis o armată de experţi, care au însă puţine certitudini, scrie Agerpres.

În studiul cicloanelor există multe carenţe, printre care şi ce a lipsei bazelor de date omogene, întrucât înaintea anilor ’70 nu existau sateliţi care să studieze aceste fenomene, explică un cercetător francez. Una dintre puţinele constatări, menţionată într-un raport despre încălzirea climatică publicat în luna septembrie de Grupul de experţi în evoluţia climatului (GIEC), dă ca aproape sigură încălzirea părţii superioare a oceanelor între anii 1971 şi 2010. Ritmul acestei încălziri este evaluat la 0,1 grade Celsius pe deceniu pentru primii 75 de metri de la suprafaţa apei şi de 0,015 grade Celsius pentru straturile mai adânci.

Dacă această încălzire este rezultatul activităţilor umane sau dacă ea este superioară ‘variaţiilor naturale’ ale planetei sunt întrebări la care nimeni nu poate să răspundă deocamdată, dar GIEC estimează, pe baza modelelor climatice, că în viitor cicloanele vor deveni mai violente şi vor aduce o cantitate tot mai mare de precipitaţii.

Evaluările altor experţi indică probabilitatea unui număr mai redus de cicloane în viitor, confirmând totodată că ele vor fi tot mai bogate în precipitaţii. ‘Atunci când temperatura oceanelor creşte, cicloanele beneficiază de o sursă suplimentară de energie, de unde rezultă tendinţa creşterii violenţei acestor fenomene, iar această încălzire antrenează şi o creştere a evaporării, ceea ce determină precipitaţii mai abundente, explică un cercetător. Atunci când este mai cald, avem mai multă apă în atmosferă şi în aceste condiţii ne putem aştepta în general la ploi mai intense, confirmă un alt expert.

În orice caz, taifunul Haiyan, cel mai violent care a lovit vreodată suprafaţa terestră, va da de gândit participanţilor la conferinţa de la Varşovia, ce are ca obiectiv şi lansarea unei runde de negocieri care să conducă la viitoarea reuniune din anul 2015 la un acord global ce va impune statelor participante reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii globale, şi care ar urma să intre în vigoare în anul 2020.