Ciclon deasupra României. Temperaturile scad chiar și sub pragul de îngheț și revin ploile. La munte vor predomina ninsorile. Cod roșu de viscol la final de martie

Un ciclon de aer rece va pătrunde pe teritoriul României. Va aduce cu el ploi și temperaturi scăzute. La munte vor predomina ninsorile, iar temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț.

27 mart. 2023, 10:07
Ciclon deasupra României. Temperaturile scad chiar și sub pragul de îngheț și revin ploile. La munte vor predomina ninsorile. Cod roșu de viscol la final de martie

Administrația Națională de Meteorologie a emis o INFORMARE METEOROLOGICĂ pentru intervalul 27 martie, ora 06 – 29 martie, ora 21, când sunt așteaptate intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, răcire accentuată – îngheț la sol și brumă. Pe timpul zilei, temperaturile vor scădea cu peste 10 grade de la o zi la alta, dar cel mai frig va fi noaptea. În unele zone se vor înregistra și temperaturi de până la minus 20 grade.

”În intervalul menționat, precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopții de luni spre marți (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte (măzăriche, lapoviță și ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp.

Citește și: România s-a cutremurat din nou. Două seisme s-au produs în județul Buzău

Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45…65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare.
Marți și miercuri vremea va deveni rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă sau îngheț la sol.

În sud-estul teritoriului în seara zilei de luni (27 martie) vor fi averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și posibil căderi de grindină”, a transmis ANM.

Citește și: Prognoza meteo 27 martie 2023. Vremea rămâne caldă pentru această perioadă, dar va deveni instabilă

De asemenea, a fost emisă ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 27 martie, ora 06 – 27 martie, ora 23.

”În intervalul menționat, local și temporar în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, Dobrogea și în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55…65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității”, a mai anunțat Administraţia Naţională de Meteorologie.

Meteorologii au emis și o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru interval 27 martie, ora 23 – 28 martie, ora 23. În cea mai mare parte țării, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50…65 km/h și izolat peste 70…75 km/h.

ANM a emis și COD PORTOCALIU tot pentru intervalul 27 martie, ora 23 – 28 martie, ora 23 când sunt așteptate intensificări susținute ale vântului, viscol puternic în Carpații Meridionali, de Curbură și în Munții Apuseni. La altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120…140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută.

 

ALERTĂ METEO COD ROȘU DE VISCOL la munte, la final de martie

În intervalul 28 martie, ora 02 – 28 martie, ora 14 vor fi intensificări puternice ale vântului la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali. Rafalele de vânt vor depăși 140 km/h.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Luni, vremea se va menține caldă pentru această dată, dar va fi ușor instabilă. Cerul va prezenta înnorări, temporar accentuate după-amiaza și seara, când vor fi averse, posibil însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperatura maximă va fi de 19…21 de grade, iar cea minimă de 4…6 grade.

Marți, vremea se va răci semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa sub cele caracteristice pentru sfârșitul lunii martie. Cerul va fi mai mult noros și doar trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 9…11 grade, iar cea minimă de -3…0 grade. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de brumă.

Miercuri, vremea va fi rece pentru această dată. Cerul va fi temporar noros și probabilitatea de ploaie redusă. Vântul va prezenta intensificări. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade.