Ciclon polar peste România toată săptămâna. O „perturbare majoră” a provocat alunecarea vortexului polar spre Europa

Există un risc crescut de îngheț în majoritatea regiunilor începând de duminică noaptea. Temperaturile scăzute ar putea afecta serios pomii înfloriți și alte plante sensibile la frig.
Filip Stan
06 apr. 2025, 20:55
Ciclon polar peste România toată săptămâna. O
România se află în continuare sub influența unui vortex polar

Un ciclon polar a adus o masă de aer rece peste România începând din weekend. Până spre sfârșitul săptămânii viitoare, mercurul din termometre va coborî noaptea sub pragul de îngheț în multe locuri din țară.

Temperaturile scăzute pot compromite total majoritatea răsadurilor. În nordul țării, se vor atinge în jur de 0°C încă de duminică dimineața, dar noaptea dinspre duminică spre luni, 6/7 aprilie, va fi prima cu risc generalizat de îngheț în Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și Moldova, în nordul Olteniei și al Munteniei, iar local chiar și în Câmpia Română.

Temperaturile se vor situa, în general, între -4 și 0°C la primele ore ale dimineții, cu minime ce s-ar putea apropia chiar și de -10°C în depresiunile intramontane. Valori similare se vor înregistra și în nopțile următoare, mai ales acolo unde cerul va fi senin.

Iarna revine în forță în România, la mijlocul primăverii! Cod galben de ninsori, viscol și vânt puternic în mai multe județe. Alertă de ninsori în Capitală

Din păcate, acest episod rece poate compromite producția pomilor fructiferi care au înflorit deja, precum caișii, cireșii sau prunii în unele zone. De asemenea, poate afecta puternic răsadurile neprotejate și alte plante sensibile din grădini.

Este ninsoarea de aprilie un fenomen ieșit din comun? Explicațiile meteorologilor despre ciclon polar

Florinela Georgescu, director de prognoză în cadrul ANM, a spus la Digi24 că meteorologii se așteaptă la încă un val de aer rece.  Vor fi „temperaturi maxime în general între 2 și 10 grade în următoarele zile și minime pe parcursul nopților în general negative. Este posibil ca în partea vest a Transilvaniei, în zonele depresionare, în condițiile unui strat proaspăt de zăpadă, să fie chiar ger, adică să înregistrăm temperaturi și sub -10 grade. Din punct de vedere al precipitațiilor, acestea vor mai fi până spre sfârșitul zilei de astăzi. În multe zone ale țării predomină ninsori, în jumătatea de nord a teritoriul precipitații mixte, în partea sudică și intensificări ale vântului”, a spus meteorologul.

În nopțile viitoare vor fi și perioade cu un cer mai degajat, așteptăm și să se formeze brumă, să se formeze îngheț la sol, iar stratul nou de zăpadă care se va depune până la sfârșitul zilei de astăzi va depăși 10 centimetri special în partea de sud-est a Transilvaniei, prin Moldova, în partea de nord a Munteniei. Și, sigur, un strat chiar mai consistent se poate depune în zona Calpaților Orientali și Meridionali”, a continuat Georgescu.

Meteorologul avertizează că la munte există risc de avalanșă. „Miercuri, joi așteptăm un o nouă pătrundere de aer foarte rece pe partea de est a țării, deci inclusiv în Dobrogea. Asta înseamnă că se poate prelungi codul de vreme rea. Cu siguranță vom mai emite mesaje în următoarele zile. Veștile bune le așteptăm spre sfârșitul săptămânii. Conform materialelor de astăzi, posibil ca în ziua de Paște să revenim la temperaturi comparabile cu cele pe care le-am avut în zilele anterioare. Sperăm ca deja duminica Floriilor să aducă temperaturi semnificativ mai ridicate”, a spus Georgescu.

Vortexul polar aduce ultimul episod de iarnă în România. Ciclonul polar va lovi toată ţara, Elena Mateescu şi Roxana Bojariu au citit ultimele hărţi meteo. EXCLUSIV

Ea adaugă ninsoarea din aceste zile nu e un fenomen ieșit din comun. „Sigur, sunt fenomene severe, dar ultimii ani au arătat că putem să ne așteptăm chiar până spre sfârșitul lunii aprilie, la astfel de manifestări de final de iarnă aceasta, pentru că în primăvară, în prima parte a primăverii, masa de foarte rece dinspre pol are uneori condiții favorabile de a avansa mult înspre sudul continentului”, a explicat Georgescu.

Vremea se răcește din cauza fenomenului meteo neobișnuit

Un eveniment de încălzire bruscă a stratosferei a inversat vânturile care alcătuiesc vortexul polar nordic pe 9 martie. O nouă animație prezentată de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) arată că vortexul s-a îndepărtat de Arctica și s-a îndreptat spre Europa.

Migrația ar putea declanșa temperaturi mai scăzute decât media în unele părți ale continentului european, inclusiv în România, în cursul săptămânii viitoare, susțin climatologii, potrivit Live Science.

Vortexul polar s-a descompus „într-o manieră spectaculoasă”. Cât ţine noul ciclon polar

Vortexul polar a început să se abată de la traseu la 9 martie, când vânturile sale puternice au trecut brusc de la direcția vest la est la direcția opusă. Această schimbare are loc în mod normal în fiecare an, dar tinde să se producă la jumătatea lunii aprilie – ceea ce înseamnă că inversarea din acest an a avut loc neobișnuit de devreme, potrivit unei postări pe blog publicată la 3 aprilie de NOAA.

„Pentru o mare parte din acest sezon de iarnă, vortexul polar a fost puternic”, au scris oficialii NOAA în postarea de pe blog. „Dar, ca o adevărată divă atmosferică, vortexul polar a avut un ultim truc în mânecă, descompunându-se într-o manieră spectaculoasă și aducând cu el aer rece”.

Ce este vortexul polar arctic și cum influențează vremea
Vortexul polar arctic este un cerc de vânturi puternice și reci care se adună în fiecare iarnă deasupra Polului Nord. Vortexul este întotdeauna prezent, dar se întărește iarna din cauza redistribuirii căldurii de la tropice. În timpul iernii, vânturile care alcătuiesc vortexul polar suflă de la vest la est.

Primăvara, pe măsură ce înclinarea Pământului se schimbă și Polul Nord primește mai multă lumină solară, direcția vânturilor se schimbă și suflă de la est la vest. Vânturile devin, de asemenea, mai slabe ca urmare a reducerii căldurii transmise de la tropice către pol.

Aceste vânturi sunt localizate în stratosferă – un strat al atmosferei care se întinde între aproximativ 6 și 31 de mile (10 și 50 de kilometri) deasupra suprafeței Pământului.

Încălzirea bruscă a stratosferei poate perturba vortexul polar
Evenimentele ocazionale de „încălzire bruscă a stratosferei” pot perturba vortexul polar. Aceste evenimente au loc atunci când unde atmosferice la scară largă, numite unde Rossby, sunt împinse în stratosferă de jos, declanșând creșteri bruște ale temperaturii. Asemenea valurilor oceanice, valurile Rossby se pot „sparge” deasupra vortexului polar, slăbindu-l și – în cazuri extreme – inversând direcția vânturilor acestuia.

Anul trecut, un eveniment de încălzire stratosferică bruscă a lovit vortexul polar și a inversat vânturile acestuia la începutul lunii martie, dar vortexul și-a revenit. De data aceasta, „vortexul nu pare să aibă șanse să se instaleze din nou”, au scris oficialii NOAA.

Totuși, schimbarea direcției vântului nu înseamnă că vortexul polar va dispărea imediat pentru vară. Vortexul polar inversat pur și simplu „s-a îndepărtat de pol, învârtindu-se pe deasupra Europei de Nord”, au scris oficialii.

Ultimele previziuni ale NOAA sugerează că este puțin probabil ca vortexul polar să se întoarcă la poziția sa normală deasupra Polului Nord. Probabil că nu își va recăpăta nici forța din timpul iernii, au declarat oficialii, astfel încât probabilitatea este ca acesta să se disipeze și în cele din urmă să „intre în hibernare” deasupra Europei de Nord.

Pe măsură ce se va disipa, vortexul polar va aduce temperaturi sub medie în nordul Europei, în unele părți ale Asiei și în estul Statelor Unite, au scris oficialii NOAA. „Temperaturile pentru ultima săptămână din martie au fost destul de normale în estul SUA, dar cele mai recente prognoze prevăd șanse crescute de temperaturi sub normal pentru săptămâna viitoare”, au scris aceștia.

Şedinţă a Comandamentului energetic, din cauza vremii nespecifice perioadei – Peste 2.400 de consumatori de energie, nealimentaţi / Ministrul Energiei anunţă creşteri ale consumului de energie şi gaze, dar nu se aşteaptă la probleme

Ministrul Energiei, Sebastian Bursuja, a convocat, duminică, Comandamentul energetic, din cauza vremii nespecifice perioadei, care se manifestă prin temperaturi extrem de scăzute, vânt puternic şi ninsori. Duminică seară, peste 2.400 de consumatori de energie sunt nealimentaţi, dar se lucrează pentru remedierea defecţiunilor. Ministrul Energiei anunţă creşteri ale consumului de energie şi gaze, dar nu se aşteaptă la probleme în continuitatea furnizării.

”De astăzi şi până joi seară aproape toată ţara se află sub cod galben de vreme deosebit de rece, brumă şi îngheţ la sol, precipitaţii mixte şi intensificări ale vântului. În acest context, am convocat Comandamentul energetic pentru a analiza situaţia în timp real şi a pune la punct planurile de intervenţie”, a anunţat, duminică seară, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, în acest moment, în reţele de distribuţie nu sunt probleme semnificative.

”La nivel naţional, sunt în jur de 2.400 de consumatori nealimentaţi, în urma avariilor cauzate de copacii căzuţi pe liniile electrice aeriene. Incidentele sunt în judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ, Dolj şi Ialomiţa. Peste 100 de echipe ale operatorilor de distribuţie sunt în teren şi repară avariile, astfel încât în 2-3 ore estimăm că toţi consumatorii vor fi realimentaţi cu energie electrică”, a precizat ministrul.

Acesta a mulţumit ”celor care s-au mobilizat, încă o dată, absolut exemplar pentru a reaprinde lumina în casele românilor”. ”De la ANM am primit informarea că vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă a anului, atât ziua cât şi noaptea. Temperaturile maxime se vor stiua în general între 2 şi 10 grade, iar în cursul nopţilor şi al dimineţilor se vor înregistra temperaturi preponderent negative. Astfel, ne aştepăm la un consum zilnic mai mare de gaze naturale, în jur de 34-35 milioane Nm3. Cu un stoc în depozite de 829 milioane Nm3 şi o producţie internă de 24-25 milioane Nm3, nu există în niciun scenariu vreo situaţie în care să ne confruntăm cu probleme în asigurarea aprovizionării cu gaze”,m a mai transmis ministrul Energiei.

Acesta a anunţat că în aceste zile vom extrage din depozitele de la Gherceşti şi Sărmăşel 3,8-4 milioane Nm3. ”Mai mult, suntem deja în implementare cu programul de reumplere a depozitelor pentru iarna viitoare. Astăzi am înmagazinat în depozitele de la Urziceni şi Bălăceanca 4 milioane Nm3”, a precizat minsitrul Energiei.

Burduja a transmis că, din punct de vedere al consumului de energie electrică, vom înregistra vârfuri de seară (orele 20, 21) peste normalul perioadei, în jur de 8000MW.

”Nu există probleme de adecvanţă la nivelul sistemului energetic naţional. În aceste zile, mergem cu producţia la Porţile de Fier la maximum, stocurile de cărbune la CE Oltenia sunt în creştere, iar gradul de umplere a lacurilor este şi el în crestere, depăşind deja 60%”, arată ministrul Energiei.

Sursa citată afirmă că, ”din fericire, nu întâmpinăm şi nu anticipăm probleme semnificative în acest moment, iar asta este datorită experţilor din sectorul energetic românesc, de la operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze, producători şi până la dispecerul energetic naţional”.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Țara mare care își face o nouă capitală. Se vor investi în jur de 100 de miliarde de euro pentru construirea noului oraș
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. A murit unul dintre cei mai mari cântăreți. Românii i-au fredonat melodiile
Playtech.ro
S-a schimbat prognoza pentru minivacanța de 1 Mai. Unde plouă
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Delicatesa ignorată de români. În Franța costă enorm, noi o evităm
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O mamă a murit în urma unei operații de micșorare a stomacului. Rudele femeii cer tragerea la răspundere a celor vinovați
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 3 stele de pe litoral. Ce a găsut șeful ANPC pe pat, în cameră
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare și cunoscută actriță. Toți românii au iubit-o: Ne va lipsi...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Victor Ponta, surprins citind Biblia în timpul dezbaterii electorale. Crin Antonescu l-a atacat dur pe candidatul independent
MediaFlux
Amenzi de până la 6.000 lei pentru românii care stau la bloc. Este complet interzis în 2025
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri