Ciclonul Fani loveşte India. Cel puţin 800.000 de persoane au fost evacuate

Ambarcaţiuni, autobuze şi trenuri vor fi folosite joi în India pentru evacuarea a 800.000 de persoane din regiunile de pe coastele estice înainte de sosirea unui ciclon prognozat să atingă zona de uscat în 24 de ore, au indicat autorităţile citate de Reuters, scrie agerpres.ro.

02 mai 2019, 07:42
Ciclonul Fani loveşte India. Cel puţin 800.000 de persoane au fost evacuate

Centrul furtunii ciclonice Fani se află în prezent în vestul Golfului Bengal, potrivit Biroului de Meteorologie din India. Coasta de sud a statului Odisha ar urma să fie afectată joi de ploi torenţiale, conform unui buletin meteorologic.

Biroul de meteorologie a anunţat de asemenea că vântul va atinge până vineri viteze de până la 200 km/h.
Centrul de monitorizare Tropical Storm Risk a evaluat ciclonul Fani la categoria 3 pe o scară între 1 şi 5 (cel mai puternic).

Aproximativ 800.000 de persoane urmează să fie evacuate din regiunile joase din 14 districte din Odisha şi mutate în adăposturi, potrivit unui comunicat guvernamental. ”Momentan intensificăm la toate nivelurile eforturile de evacuare”, a declarat pentru Reuters comisarul însărcinat cu intervenţii speciale în statul Odisha, Bishnupada Sethi. Turiştii au fost sfătuiţi să părăsească localităţile situate pe coastă din Bengalul de Vest şi Odisha.

Citeşte şi Un nor uriaş, de furtună, spectaculos, s-a abătut peste Texas VIDEO

Condiţiile de navigare vor fi îngreunate în largul statelor Tamil Nadu, Anhara Pradesh şi Puducherry, potrivit Biroului de Meteorologie.

Sezonul ciclonic din India durează în general din aprilie până în decembrie, iar furtunile severe conduc deseori la evacuarea a zeci de mii de persoane, dar şi la numeroase decese şi pagube materiale.

Cu două decenii în urmă, un super-ciclon s-a abătut asupra zonei de coastă din Odisha unde a făcut ravagii timp de 30 de ore. Circa 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma acestui fenomen, aminteşte Reuters.

În 2013, evacuarea în masă a aproximativ un milion de persoane a contribuit la salvarea a mii de vieţi.