Ciclonul Idai din Africa a ucis peste 300 de persoane

Cel puţin 300 de persoane, potrivit unui nou bilanţ, şi-au pierdut viaţa după ce ciclonul Idai a lovit săptămâna trecută sudul Africii, unde echipele de salvare şi-au dublat eforturile pentru a salva mii de locuitori încă refugiaţi pe copaci şi pe acoperişuri, potrivit Agerpres.

20 mart. 2019, 10:05
Ciclonul Idai din Africa a ucis peste 300 de persoane

În Mozambic, ţara cea mai afectată de intemperii, „sunt deja peste 200 de morţi”, a anunţat marţi preşedintele acestei ţări Filipe Nyusi, care a decretat doliu naţional timp de trei zile.

În statul vecin Zimbabwe, circa o sută de persoane au fost ucise de ciclon, însă bilanţul s-ar putea tripla, a avertizat ministrul pentru guvern local Juli Moyo. „Există cadavre care plutesc, unele până în Mozambic”, a declarat el.

Idai ar putea fi ciclonul care a provocat cele mai multe decese în Africa de Sud până în prezent, avertizează organizaţia Care. „Vorbim despre un dezastru major”, a confirmat şi purtătorul de cuvânt al Oficiului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), Jens Laerke, de la Geneva.

Mozambic, una dintre ţările cele mai sărace ţări din lume, mai fusese afectat de inundaţii soldate cu numeroşi morţi în februarie şi martie 2000. Intemperiile s-au soldat atunci cu 800 de morţi, cel puţin 50.000 de persoane rămase fără adăpost şi două milioane de persoane afectate dintr-o populaţie 17 milioane. O suprafaţă de 100 de kilometri din centrul ţării este complet inundată, iar circa 350.000 de persoane au rămas izolate în zonele inundate.

Citeşte şi Numărul deceselor provocate de ciclonul Idai ar putea ajunge la 1.000

Situaţia nu este aşteptată să se amelioreze, în condiţiile în care pentru zilele următoare sunt aşteptate ploi abundente, a avertizat agenţia umanitară Programul Alimentar Mondial (PAM), care a început să acorde asistenţă la peste jumătate de milion de oameni. În plus, mai multe baraje sunt pe punctul de a ceda, în contextul în care capacitatea lor s-a apropiat de nivelul maxim. Preşedintele Nyusi a cerut cetăţenilor care locuiesc în apropierea râurilor să părăsească aceste zone pentru a-şi salva viaţa.

Atât în Mozambic cât şi Zimbabwe, multe poduri şi drumuri au fost luate de ape, complicând operaţiunile de salvare. În bărci pneumatice sau cu elicopterul, lucrătorii umanitari au continuat marţi să salveze persoanele care s-au refugiat în copaci şi pe acoperişuri. „În copaci, oamenii trebuie să se lupte cu şerpii, insectele şi animale”, a declarat preşedintele organizaţiei sud-africane Rescue SA. Însă elicopterele puse la dispoziţia salvatorilor nu sunt suficiente. „Salvăm pe cine putem, iar ceilalţi vor muri”, a avertizat Ian Scher. „Trebuie să luăm decizii dificile”, a explicat acesta.