Ciclonul Idai face ravagii în trei ţări din Africa

Peste 700 de persoane şi-au pierdut viaţa în trei ţări din sudul Africii, la o săptămână după ce ciclonul Idai s-a abătut asupra oraşului-port Beira din Mozambic, însoţit de rafale de vânt de până la 170 de kilometri la oră, înaintând apoi pe continent către Zimbabwe şi Malawi şi provocând o criză umanitară de proporţii în regiune. 

24 mart. 2019, 10:50
Ciclonul Idai face ravagii în trei ţări din Africa

Ministrul mediului din Mozambic, Celso Correia, a declarat duminică că numărul morţilor a crescut la 446 de la 417 cât fusese anunţat cu o zi înainte, precizând totodată că 531.000 de persoane au fost afectate de trecerea ciclonului Idai, informează Reuters.

Agenţia ONU pentru Migraţie (OIM) a declarat într-un comunicat că cel puţin 259 de persoane au murit în Zimbabwe, 217 sunt date dispărute şi 16.000 de locuinţe au fost afectate.

În Malawi, potrivit surselor oficiale, cel puţin 56 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Mii de victime sunt încă prinse în satele inundate din Mozambic, în timp ce agenţiile umanitare lucrează în permanenţă pentru a le salva.

Aproximativ 1,7 milioane de persoane sunt afectate de ciclonul Idai, dintre care aproape jumătate sunt copii, a anunţat într-un comunicat Agenţia Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), citată de app.

UNICEF a afirmat că situaţia din Mozambic rămâne critică, în condiţiile în care nu există electricitate şi apă curentă.

Sute de mii de copii au nevoie de ajutor imediat. Prioritatea acum este furnizarea de adăpost, hrană, apă, educaţie şi protecţie, a mai spus agenţia ONU.

Henrietta Fore, director executiv al UNICEF, a cerut sâmbătă comunităţii internaţionale să-i ajute pe copiii afectaţi de ciclonul Idai.

„Ne aflăm într-o cursă contra cronometru pentru a-i ajuta şi proteja pe copiii din zonele devastate din Mozambic”, a declarat Henrietta Fore, la sfârşitul unei vizite la Beira, una dintre zonele cele mai afectate de ciclon din Mozambic