AVERTIZARE ONU: Ciclonul Mahasen ameninţă viaţa a 8,2 milioane de persoane

Autorităţile din Bangladesh au ordonat miercuri evacuarea a sute de mii de locuitori pe fondul apropierii ciclonului Mahasen, aflat actualmente în Oceanul Indian, dar care continuă să reprezinte o ameninţare pentru 8,2 milioane de persoane, potrivit ONU. Acesta ar urma să atingă vineri dimineaţă regiunile de coastă din India, Bangladesh şi Myanmar.

15 mai 2013, 09:08
AVERTIZARE ONU: Ciclonul Mahasen ameninţă viaţa a 8,2 milioane de persoane

„Am ordonat populaţiei care trăieşte în zonele apropiate de nivelul mării să evacueze aceste zone şi să se refugieze în adăposturi anticiclonice”, a declarat Mohammad Abdullah, un administrator al guvernului local din Chittagong, al doilea oraş al ţării, informează Agerpres, citând AFP. Mai multe sute mii de locuitori sunt vizaţi, a spus el.

Această decizie a fost luată în urma unui buletin emis de departamentului naţional de meteorologie care a precizat că ciclonul ar putea atinge coastele joi dimineaţă, a adăugat Abdullah. Ciclonul Mahasen, care se apropie de câteva zile de Bangladesh şi de Myanmar, scade în intensitate, dar continuă să rămână o ameninţare pentru peste opt milioane de persoane din regiune, au apreciat marţi seară Naţiunile Unite.

Potrivit Biroului de coordonare a afacerilor umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), ciclonul ar urma să lovească nordul Chittagong, dar ar putea, potrivit traiectoriei sale finale, „să ameninţe vieţile a circa 8,2 milioane de persoane din nord-estul Indiei, Bangladesh şi Myanmar”.

Fiind o ţară unde o bună parte a teritoriului este situată chiar la nivelul mării, Bangladeshul este adesea victima unor cicloane devastatoare. În noiembrie 2007, Sidr a lăsat în urmă 3.300 de morţi, 800 de dispăruţi şi 8,7 milioane de sinistraţi.

La rândul său, guvernul birman a anunţat miercuri că mută spre locuri sigure peste 166.000 de persoane, majoritatea musulmani rohingya deplasaţi anul trecut de violenţe. Peste 20.000 de gospodării sunt vizate şi circa 27.000 de persoane au fost deja evacuate, în condiţiile în care ciclonul este aşteptat vineri dimineaţă în zonele de coastă. „Armata îi va ajuta să se instaleze în şcoli”, a precizat Aung Min, responsabil guvernamental, într-o conferinţă de presă.