INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut în primele opt luni

Cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, a crescut cu 2,7% în primele opt luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din anul precedent, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

07 oct. 2015, 08:20
INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut în primele opt luni

Creșterea afacerilor în industrie s-a bazat pe avansul cu 2,9% al industriei prelucrătoare (+2,9%). Industria extractivă a scăzut cu 2%, informează Agerpres

Pe marile grupe industriale creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (+8,1%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+6%), industria bunurilor intermediare (+4,4%) și industria bunurilor de uz curent (+2,1%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-19,6%).

În luna august a acestui an, cifra de afaceri din industrie s-a redus pe total cu 15,4% față de luna precedentă, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare (-15,8%). Industria extractivă a crescut cu 0,5%.

Citeşte şi INS: Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 2,7%, în august

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în toate sectoarele: industria bunurilor de capital (-27%), industria energetică (-15%), industria bunurilor intermediare (-11,2%), industria bunurilor de uz curent (-8,2%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (-6,7%).

Față de luna august a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 2,7%, ca urmare a creșterilor din industria prelucrătoare (+3%). Industria extractivă a scăzut cu 6,3%.

Pe marile grupe industriale creșteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+10,8%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+8,5%), industria bunurilor de uz curent (+6,1%) și industria bunurilor intermediare (+2,1%). Industria energetică a scăzut cu 23,1%.