CIFRE CUTREMURĂTOARE: Mii de copii cu AUTISM în România. Mai multe vedete, în campania „Geniali, dar altfel”

De la un an la altul, numărul copiilor cu autism este în creştere. Miercuri a fost demarată campania de conştientizare a publicului, numită: "Geniali, dar altfel - Ţie de ce îţi era teamă când erai mic?" de către Asociaţia pentru Recuperarea şi Integrarea Copiilor cu Autism, informează România TV. Campania este sprijinită de artişti, actori, sportivi.

01 apr. 2015, 09:25
CIFRE CUTREMURĂTOARE: Mii de copii cu AUTISM în România. Mai multe vedete, în campania „Geniali, dar altfel”

În România, statisticile arată că sunt 8.000 de persoane diagnosticate cu această afecţiune, dar în realitate specialiştii spun că numărul este tot mai mare.

Primele simptome apar în jurul vârstei de 2 ani. Puţini sunt însă părinţii care cer şi ajutor.

Copilul nu răspunde la propriul nume, nu pare interesat de ce se întâmplă în jurul lui, nu recunoaşte obiecte din jurul lui şi nu le foloseşte cu scopul cu care le folosesc cei din jur„, a declarat, la România TV, Carmen Hotar, psiholog clinician şi fondatoarea Asociaţiei ARICA.

Campaniei s-au alăturat mai mulţi artişti şi sportivi, printre ei şi Camelia Potec care se temea de spaţiile închise când era mică.

Citeşte şi Autismul ar putea fi detectat de la naştere cu ajutorul unui test genetic

Printre vedetele care sprijină campania se numără şi cântăreţul Tavi Colen. Acesta povesteşte că, deşi şi-a dorit mereu o carieră artistică, a avut mari probleme cu apariţiile în public.

Până la 15 ani, mie personal, îmi era teamă să ies în public. Nu puteam să deschid gura. Repetam cu formaţia, cântam în anumite grupuri de muzică, ieşeam în public şi mi se încleşta maxilarul şi aveam un mare nod în gât. Nu puteam să deschid gura şi cei din formaţie mă antrenau să spun asa: „Bună seara„, a spus Tavi Colen, la România TV.

Artistul a mărturisit public despre temerile din viaţa sa pentru a da tonul campaniei „Geniali, dar altfel – Ţie de ce îţi era teamă când erai mic?”, organizată de Asociaţia pentru Recuperarea şi Integrarea Copiilor cu Autism.