Cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar – universitar 2016-2017

Guvernul României a aprobat cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2016-2017.

24 feb. 2016, 17:09
Cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar – universitar 2016-2017

Ministerul Educaţiei Naţionale a prezentat cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2016 – 2017.

Învățământul preuniversitar

Cifrele de școlarizare propuse, prin prezentul proiect de act normativ, pentru învățământul preuniversitar, asigură:

  • cuprinderea tuturor copiilor de vârstă preșcolară și școlară în sistemul de învățământ preuniversitar, pe nivelul și forma de educație corespunzătoare vârstei și dezvoltării psihomotorii a acestora;
  • accesul absolvenților unui anumit nivel de învățământ/calificare către un nivel superior;
  • stabilirea echilibrată a numărului de locuri pentru anii I de studii în învățământul profesional, liceal și postliceal, în funcție de opțiunile absolvenților, pe baza tendințelor de dezvoltare socio-economică, a prognozei ocupării forței de muncă pe regiuni de dezvoltare/județe.

Țintele asumate de Guvernul României, aferente Strategiei Europa 2020, sunt:

  • Obiectivul 4: Educație – reducerea ratei părăsirii timpurii a școlii la 11,3% pentru România;
  • Obiectivul 5: Sărăcie și excluziune socială – reducerea cu cel puțin 580.000 de persoane (pentru România) care suferă sau riscă să sufere de pe urma sărăciei și a excluziunii sociale.

Aceste obiective sunt interdependente și se susțin reciproc, iar progresele în plan educațional contribuie la îmbunătățirea perspectivelor profesionale și la reducerea sărăciei. Spre exemplu, atingerea obiectivului 5 este susținută de inițiativa emblematică Europa 2020 Platforma europeană de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale, care promovează politici consolidate, abordând „două provocări esențiale: prevenirea, care este cea mai eficientă și viabilă cale de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale și intervenția timpurie pentru a se evita situația în care persoanele care ajung la sărăcie rămân în situații socio-economice tot mai dificile și problematice”.

Prin proiect de act normativ prezentat miercuri pe site-ul Ministerului Educvaţiei se prevede alocarea unor cifre de școlarizare care să asigure cuprinderea generației de copii/elevi cu vârsta cuprinsă între 3 și 18/21 de ani în învățământul preuniversitar inclusiv special, precum și înscrierea în clasa pregătitoare, în totalitate a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2016 inclusiv.

VEZI AICI: Descrierea situației actuale

Prin cifrele alocate pentru învățământul profesional se asigură continuarea susținerii acestui nivel de învățământ, având în vedere că, începând cu anul școlar 2012-2013, prin Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, s-a reintrodus școlarizarea pe acest nivel de învățământ, după ce, începând cu anul școlar 2009–2010, nu s-a mai alocat cifră de școlarizare pentru școlile de arte și meserii.

Cifra de școlarizare pentru învățământul profesional de stat este fundamentată prin investigarea și analiza nevoilor de calificări ale agenților economici pe baza structurii cererii potențiale, pe domenii de formare profesională din învățământul profesional și tehnic, în perspectiva 2020.

Numărul de elevi cuprinși în învățământul profesional a crescut în anul școlar 2015-2016 față de anul școlar 2013-2014 (de la aproape 26.500 la peste 65.000, creșterea fiind de 246%). Dacă în anul școlar 2011-2012, ponderea elevilor cuprinși în învățământul profesional din totalul elevilor din învățământul profesional și tehnic era de 6,4%, în anul școlar 2015-2016 acest procent a crescut la 21,2%.

Învățământul superior

La fundamentarea cifrelor de școlarizare propuse pentru ciclurile universitare de licență, master și doctorat, s-au luat în considerare următoarele:

  • numărul estimat al absolvenților de liceu cu diplomă de bacalaureat din promoția 2016 și din promoțiile anterioare;
  • diversificarea ofertei educaționale a instituțiilor de învățământ superior pe fiecare ciclu de studii și pe domenii de studii;
  • corelarea cu nevoile angajatorilor;
  • creșterea calității programelor de studii și a inserției absolvenților pe piața forței de muncă;
  • selecția candidaților în instituțiile de învățământ superior de stat;
  • respectarea angajamentelor luate în cadrul Strategia Europa 2020, privind indicatorul educația terțiară;
  • stimularea implicării comunității academice în prospectarea cererilor sociale și economice de calificări universitare, în optimizarea fluxurilor studențești și a programelor de studii în funcție de aceste cereri;
  • propunerile înaintate de asociații neguvernamentale ale românilor de pretutindeni, de misiunile diplomatice ale României din străinătate;
  • rezultatele studiilor de inserție a absolvenților pe piața forței de muncă;
  • numărul estimat al absolvenților – etnici români din afara granițelor țării. Menționăm că numărul estimat al acestor absolvenți crește semnificativ în anul universitar 2015-2016 comparativ cu anii precedenți având în vedere finalizarea ciclului de licență de către bursierii statului român provenind din Republica Moldova și înmatriculați ca urmare a ofertelor de școlarizare din ultimii 3-4 ani;
  • prevederile documentelor de cooperare bilaterale și ofertele unilaterale.

Pentru anul universitar 2016-2017, se propune o cifră de școlarizare acoperită de un număr de 62.000 granturi de studiu pentru licență, care se va repartiza, în condițiile respectării capacității de școlarizare, prin ordin al ministrului educației naționale și cercetării științifice. Granturile de studii se acordă pe toată perioada ciclului de studii.

Cifra de școlarizare propusă pentru anul universitar 2016-2017 se va încadra în finanțarea aprobată pentru anul financiar 2016 și va respecta previziunea bugetară pentru anii financiari 2017 și 2018. În același timp, se are în vedere respectarea țintei asumate în Strategia Europa 2020, privind ponderea absolvenților de învățământ terțiar de vârstă 30-34 ani.

Cifra de școlarizare propusă pentru anul universitar 2016-2017 la învățământul universitar de master este 35.600 granturi de studii care vor repartizate instituțiilor de învățământ superior de stat, în condițiile respectării capacității de școlarizare, prin ordin al ministrului educației naționale și cercetării științifice.

Alocarea acestor cifre respectă prevederile Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora pentru învățământul universitar de master trebuie asigurate cel puțin jumătate din numărul de granturi de studii alocate învățământului universitar de licență.

Pentru ciclul universitar de doctorat cifra de școlarizare propusă pentru anul universitar 2016-2017 este de 3.000 granturi de studii. Astfel, prin această decizie, se urmărește creșterea potențialului științific al forței de muncă înalt calificate.

Potrivit hotărârii, numărul total de locuri pentru educație timpurie este de 665.000, iar numărul total de locuri pentru învățământ primar este 925.000.

Vezi aici: Cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2016 – 2017