Cifrele dezastrului din Capitală: dezvoltarea urbanistică stagnează de 4 ani la ordinul lui Nicuşor Dan

Odată cu preluarea Capitalei, Nicușor Dan și-a continuat lupta împotriva “mafiei imobiliare”, care datează din perioada sa de activist pentru mediu. Actualul edil a dat vina pe “greaua moștenire” lăsată de Gabriela Firea pentru lipsa dezvoltării. Însă o analiză recentă comparativă a cifrelor celor două mandate pare însă să îl contrazică pe actualul primar.
Alina Costache
21 mai 2024, 09:17
Cifrele dezastrului din Capitală: dezvoltarea urbanistică stagnează de 4 ani la ordinul lui Nicuşor Dan
Nicușor Dan, despre soarta Capitalei în caz de cutremur major

Încă dinainte să fie ales primarul Bucureștiului, Nicuşor Dan era un cunoscut activist de mediu și critic dur al administrațiilor precedente pe dezvoltarea urbanistică. Astfel că principalul său obiectiv la venirea în primărie a fost blocarea proiectelor de dezvoltare demarate de administrațiile precente.  Din a doua lună de mandat, acesta a suspendat Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) ale sectoarelor 2,3,4,5 și 6, catalogat de specialiști drept un blocaj total al dezvoltării.

Poate cel mai grav lucru, susține avocatui Radu Dinulescu, citat de aceeași sursă, este faptul ca Nicuşor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor 2,3,4,5 și 6, ceea ce în traducere liberă înseamnă blocarea pentru absolut orice reglementare de urbanism. Situația a rămas aceeași și în prezent, după 4 ani de mandat.

Tun de 4 milioane de lei! Cum și-a bătut Nicușor Dan joc de banii publici la Arena Națională. Sebastian Burduja demască felul în care suma colosală a fost dată unei companii private într-un posibil caz de corupție la Primăria Capitalei! Primăria și-a exclus de două ori propria companie din procedura de achiziție publică!

“Astfel a fost blocată orice reglementare de urbanism. Trebuie precizat că rolul acestor PUZ-uri coordonatoare era acela de a aduce în actualitate prevederile PUG-ului din anul 2000, care erau caduce și nu se mai puteau aplica deoarece nu erau conforme cu situația juridică a terenurilor și cu dezvoltarea socio-economică a orașului”, a declarat avocatul Radu Dinulescu.

 

Cum a suspendat PUZ-urile

Conform avocatului citat de Gândul.ro, la baza suspendării au stat cereri formulate în instanță de ONG-uri apropiate lui Nicușor Dan. Radu Dinulescu susține că astfel s-a încălcat principiul contradictorialității prevăzut în Codul de procedura civilă și că ceea ce trebuia să facă Nicușor Dan era să modifice PUZ-urile conform reclamațiilor apărute, nu să le blocheze până în zilele noastre.

“Nicușor Dan – în calitatea sa de pârât și totodată reprezentant al Muncipiului București – a ales să achieseze cererilor de suspendare și anulare a PUZ-urilor coordonatoare, formulate de apropiații săi din ONG-uri, încălcând astfel principiul contradictorialității prevăzut în Codul de procedura civilă.”, a adăugat Radu Dinulescu.

Mitul fals al “Mafiei imobiliare”

După 4 ani de mandat, Nicușor Dan continuă să justifice blocajul urbanistic de suspendare a PUZ-urilor drept unica soluție pentru stoparea construcțiilor abuzive ale mafiei imobiliare și le pune în seama vechilor administrații.

Însă blocarea PUZ-urilor stopează orice tip de activitate urbanistică, inclusiv cele de dezvoltare în intresul municipiului, nu doar cele ale privaților din așa zisa “mafie imobiliară”.Într-o altă analiză citată de aceeași sursă, fostul arhitect al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu, atrage atenția asupra acestui lucru:

 

“Există doar Planul Urbanistic General, vechi de 25 de ani. Dezvoltarea Capitalei a fost blocată complet, astăzi, printr-o paradigmă ideologică de tipul «dacă nu se construiește, ne este mai bine, dacă nu se fac pasaje și lucrări edilitări de interes public, ne este mai bine pentru că tot nu ajută la circulație». Și, așa cum am mai spus, «dacă nu respirăm, contribuim la îmbunătățirea nivelului de oxigen»”

Greaua moștenire – cifre comparative dau cu virgulă

Conform analizei Gândul.ro, greaua moștenire invocată de Nicușor Dan este contrazisă de cifre. Cele mai multe dintre documentele emise în mandatul Gabrielei Firea erau pentru dezvoltare urbană sau activități conexe necesare, nicidecum pentru construcții rezidențiale private. De cealaltă parte, în mandatul lui Nicușor Dan, numărul emiterii acestor documente necesare dezvoltării urbanistice s-a micșorat substanțial.

Mandat Gabriela Firea:

Conform datelor publicate de Gândul, în 2018 au fost înregistrate la Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului (DGUAT) 2.101 lucrări, dintre care 1.679 prin registratura PMB (CIDRC) si 422 lucrări interne, iar la Direcția Urbanism 15.205 lucrări, din care 12.164 prin Registratura PMB, iar diferența lucrări interne.

Cum l-au ajutat Nicușor Dan și Radu Mihaiu pe finul lui Sile Cămătaru să dea o lovitură de 1 milion de euro

În aceasta perioadă s-au emis:

Autorizații construire/desființare: 683;
Recepții autorizații desființare/construire: 25/141;
Certificate urbanism: 2054;
Certificate urbanism rețele edilitare: 1029;
Avize pre-coordonare rețele pentru PUZ-uri: 112;
Avize terase sezoniere: 335;
Certificate edificare a construcțiilor: 121
Acorduri de principiu flyere: 305
Mandat Nicușor Dan:

În anul 2022 au fost înregistrate la D.G.U.A.T. în total 12.220 lucrări prin Registratura P.M.B. (CIDRC), dar si lucrări interne.

În această perioadă s-au emis:

Autorizații construire/desființare: 313;
Recepții autorizații desființare/construire: 163;
Certificate urbanism: 1048;
Certificate urbanism rețele edilitare: 835;
Prelungiri Certificate urbanism rețele edilitare: 148;
Avize pre-coordonare rețele pentru PUZ-uri: 5;
Avize terase sezoniere: 102;
Certificate edificare a construcțiilor: 121;
Anunțuri de începere lucrări: 470;
Avize tehnice de consultanță preliminară de circulație: 332;
Avize publicitate temporara: 777;
Acorduri distribuire flyere: 47.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Muzeul Județean Buzău Anulează Programul „Weekenduri la Măgura” din Cauza Prezenței unui Urs
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!