Cimitirul partidelor din România. Cele mai cunoscute formațiuni create după Revoluție, care au fost desființate

De-a lungul timpului, după 1990, în România au funcționat sute de partide. Unele și-au desfășurat activitatea ani de zile, altele doar câteva luni. Unele au fost partide „de lider", altele au fost create pe un fundament ideologic bine închegat. Unele au dispărut în urma unei fuziuni, altele pur și simplu nu au mai avut susținere din partea electoratului și au fost nevoite „să închidă prăvălia".

01 iul. 2023, 17:58
Cimitirul partidelor din România. Cele mai cunoscute formațiuni create după Revoluție, care au fost desființate

Scurtă lecție de istorie politică |

Iată o listă cu cele mai importante partide din România, apărute după 1990 sau reînființate și care, între timp, au dispărut:

Partidul Democrat Agrar din România (PDAR) – înființat în 1990, desființat în 1998

Formațiune creată imediat după Revoluție, de către Victor Surdu, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii în Guvernul Petre Roman, în perioada decembrie 1989 – iunie 1990. Victor Surdu a fost soțul Angelei Similea în perioada 1999 – 2011. Politicianul a decedat în 2011, din cauza unei boli incurabile, la vârsta de 63 de ani. Surdu era de profesie inginer horticol, iar în anul 2001 a devenit membru PSD.

PDAR se adresa în special fermierilor și persoanelor care locuiau în mediul rural. Formațiunea a participat la primele alegeri parlamentare post-Ceaușescu, din 1990, dar nu a avut succes. A înregistrat doar 1,83% la Camera Deputaților, iar la Senat nu a avut acces.

În 1992, PDAR a reușit să obțină 3,3% dintre voturi la Senat, suficiente pentru a intra în legislativ. La acea vreme, pragul era de 3%, cu 2% mai mic față de cel din ziua de azi. Astfel, în 1992, PDAR a obținut 5 locuri în Senat. Accesul la Camera Deputaților l-a ratat „la mustață”, prin consemnarea a 2,99% din sufragii.

În 1996, PDAR a candidat în alianță electorală cu Federația Ecologistă din România (PER) și Partidul Umanist Român (PUR, devenit PC), dar scorul a fost modest, de 3%, fără succes de a trece noul prag electoral.

Partidul a încetat să existe în 1998, odacă cu fuziunea Partidului Noua Românie, al lui Virgil Măgureanu, fost șef al Serviciului Român de Informații (SRI). Noua formațiune s-a numit Partidul Național Român, care a rămas obscur.

Partidul Alianța Civică (PAC) – înființat în 1991, desființat în 1998

Partid politic fondat de către criticul literar Nicolae Manolescu. În prezent, Manolescu este membru PNL.

Partidul Social Democrat Român (PSDR) – înființat în 1990, desființat în 2001

Primul președinte a fost Sergiu Cunescu, un inginer și politician român, proiectant al unor renumite vehicule rutiere, decedat în 2005.

PSDR a fost membru fondator al Convenției Democratice Române, alianța anticomunistă condusă de Corneliu Coposu, iar apoi din coaliția Uniunea Social-Democrată, dominată de Petre Roman, care a rivalizat cu Frontul Democratic al Salvării Național ai lui Ion Iliescu. PSDR a făcut parte din Internaționala Socialistă și din Partidul Socialiștilor Europeni.

Partidul Socialist al Muncii (PSM) – înființat în 1990, desființat în 2003

Formațiunea considerată succesorul Partidului Comunist Român. Președinte al PSM a fost Ilie Verdeț, premierul lui Nicolae Ceaușescu îndepărtat de la putere în 1989. Verdeț a murit în 2001.

Partidul Unității Națiunii Române (PUNR) – înființat în 1990, desființat în 2006

Partidul Unității Națiunii Române (PUNR), formațiune naționalistă, a fost constituită în martie 1990. Denumirea inițială, sub care a fost înscris în Registrul Partidelor Politice, a fost Partidul de Uniune Națională a Românilor din Transilvania (PUNRT), iar președintele fondator a fost inginerul Constantin Ivasiuc, din Brașov.

La primele alegeri libere, din mai 1990, PUNR a obținut nouă mandate de deputat (2,12% din voturile exprimate) și două mandate de senator (2,15% din voturi), toate mandatele fiind din Transilvania.

Partidul Republican (PR) – înființat în 2005, desființat în 2008

Partodil a fost înființat în 2005 și s-a autodizolvat în 2008, în urma unei hotărâri judecătorești, acțiune intentată de Parchetul București și întemeiată pe legea partidelor politice. Gheorghe Dinu, un profesor universitar român, a fost președintele formațiunii.

Partidul Conservator (PC) – înființat în 1991, desființat în 2015

Partidul Conservator a fost fondat în 1991, după căderea comunismului, sub numele de Partidul Umanist Român (PUR). Din 2005 până în 3 decembrie 2006 a fost parte a coaliției de guvernare. Partidul și-a preluat această denumire în mai 2005.

La alegerile din 2004, PUR a făcut parte din Uniunea Națională PSD-PUR, fiind în coaliție cu Partidul Social Democrat. După alegeri, PC a renunțat la alianță și a participat alături de Alianța Dreptate și Adevăr la guvernare, dar s-a retras de la guvernare la sfârșitul anului 2006.

În februarie 2006, Partidul Conservator a fuzionat cu Partidul Unității Națiunii Române (PUNR), prin absorbție, PUNR dispărând de pe scena politică.

Fondator al PC este controversatul afacerist și mogul media Dan Voiculescu. Daniel Constantin a fost președintele formațiunii.

Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) – înființat în 2011, desființat în 2015

Partidul populist a luat ființă în televiziunea lui Dan Diaconescu. Gluma a devenit o chestiune cât se poate de serioasă. Astfel, la localele din 2012, pe listele PP-DD au fost aleși 31 de primari, 3.126 de consilieri locali și 134 de consilieri județeni. La alegerile parlamentare din 2012, PP-DD a devenit cel de-al treilea partid ca importanță din România, cu un scor de 14,65% la Senat (21 de senatori) și 13,99% la Camera Deputaților (47 de deputați din partea PP-DD).

Partidul a intrat într-un proces de disoluție după ce Diaconescu a fost condamnat la închisoare pentru șantaj, iar parlamentarii săi au început să migreze către alte partide. La data de 29 iunie 2015, PP-DD a fuzionat prin absorbție cu Uniunea Națională pentru Progresul României.

Tudor Barbu, Daniel Fenechiu (acum, în PNL) și Florin Condurățeanu se numără printre foștii membri ai PP-DD.

Partidul România Unită (PRU) – înființat în 2015, desființat în 2019

Un partid înființat de către Bogdan Diaconu – fost membru PSD. Cu Vlad Țepeș pe stemă, formațiunea naționalistă l-a avut în componență pentru o scurtă perioadă pe luptătorul Daniel Ghiță, actual membru PSD. PRU nu a reușit rezultate notabile nici la parlamentare, nici la locale, motiv pentru care „obloanele” au fost trase definitiv.

Partidul Libertate Unitate Solidaritate (PLUS) – înființat în 2018, desființat în 2021

Formațiune creată de fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloș, desființată prin fuziunea cu USR. După „ruperea” rapidă a USR-ului, a taberei „Barna” și „Cioloș”, fostul premier și-a creat un alt partid, REPER.