Cîmpeanu: Există sprijinul Guvernului pentru o iniţiativă legislativă, care să diferenţieze concursurile de promovările pe post

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că există sprijinul Guvernului pentru o inițiativă legislativă care să diferențieze concursurile de promovările pe post, fapt care va duce la "eliminarea ipocriziei din sistemul de învățământ superior".

28 aug. 2017, 12:55
Cîmpeanu: Există sprijinul Guvernului pentru o iniţiativă legislativă, care să diferenţieze concursurile de promovările pe post

Alături de alți reprezentanți ai Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), Sorin Cîmpeanu a participat, luni, la Palatul Victoria, la o întâlnire cu premierul Mihai Tudose și cu alți membri ai Guvernului.

„Au fost aspecte deosebit de importante care au fost agreate. Menționez (…) eliminarea ipocriziei din sistemul de învățământ superior, generată prin aceste concursuri didactice, având în vedere că în ultimii cinci ani la concursurile didactice s-au prezentat în proporție de 95% candidați unici. Există sprijinul Guvernului pentru o inițiativă legislativă, care să diferențieze concursurile de promovările pe post”, a declarat Sorin Cîmpeanu la finalul întâlnirii.

El a dat exemplu cazul unui asistent universitar care merită să fie promovat pe post.

„În condițiile în care un asistent, spre exemplu, și-a făcut datoria vreme de 10 ani, și-a adus aportul științific, financiar, instituțional la dezvoltarea universității, este normal să te gândești la promovarea lui pe post. Nu are rost să inventăm concursuri, repet, cu o doză importantă de ipocrizie, în condițiile în care ai posibilitatea transformării acestui post într-unul superior”, a spus Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, există disponibilitatea Executivului și pentru realizarea unei analize referitoare la domeniile de dezvoltare strategică pentru România.

„Un al doilea punct foarte important în care există disponibilitatea Guvernului este acela al unei analize făcute în parteneriat cu Consiliul Rectorilor și Coaliția, făcută de Guvern, vizavi de domeniile de dezvoltare strategică pentru România, analiză pe baza căreia să se facă începând cu anul viitor repartiția locurilor bugetate. Este vorba de cele 62.000 de locuri bugetate la nivel de licență în fiecare an”, a spus Cîmpeanu.

Un alt subiect discutat la întâlnirea de la Palatul Victoria vizează fondurile plătite de studenți pentru a beneficia de servicii educaționale pe întregul an universitar.

„În condițiile în care un student vine și-și plătește taxa de studii la 1 octombrie, el și-o plătește pentru a beneficia de servicii educaționale pe întreg anul universitar. La data de 31 decembrie acei bani rămân în sold și teoretic nu-i mai poți folosi, deși studentul ți-a plătit pentru servicii și pe următoarele nouă luni. Există disponibilitate și în această situație din partea Guvernului pentru identificarea unei soluții legislative, prin care veniturile proprii provenite din fonduri care n-au nicio legătură cu bugetul de stat să nu intre sub incidența prevederilor bugetului general consolidat”, a mai afirmat Cîmpeanu.


loading...