Cinci alimente de evitat în postul Crăciunului dacă nu vrei să te îngraşi

Postul Crăciunului 2022 a început în 15 noiembrie şi se întinde până pe 24 decembrie. Pe parcursul celor 40 de zile de post, există multe zile cu dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.

18 nov. 2022, 20:02
Cinci alimente de evitat în postul Crăciunului dacă nu vrei să te îngraşi

Postul Crăciunului, care mai este cunoscut drept Postul pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului, este un post mai uşor de ţinut decât cel de Paşte, fiindcă are multe dezlegări la peşte, untdelem şi vin.

Credincioşii care ţin Postul Crăciunului se abţin de la carne, brânză și ouă, iar lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin, scrie calendarulortodox.ro.

Se pot consuma legume, fructe, pâine şi apă. Dar şi aici este nevoie de cumpătare dacă vrei ca după acest post să nu te trezeşti cu mai multe kilograme în plus.

Citeşte şi: Postul Crăciunului 2022. Mihaela Bilic a inventariat greşelile de alimentaţie din post. Nimeni nu rezistă la punctul 3!

 

Carmen Brumă a enumerat cinci reguli pentru o alimentaţie sănătoasă în postul Crăciului. Respetarea regulilor îţi garantează că la finalul perioadei, cântarul nu va arăta kilograme în plus, ci din contră.
Regula 1
Legumele sunt alimentele de baza in alimentatia de post. Ele trebuie consumate la fiecare masa principala. Atentie insa, termenul “legume” este larg si cuprinde 3 categorii:
– Legume cu continut mare de amidon 10-20% sau leguminoase (fasole, mazare , cartofi, linte). Acestea trebuie consumate cu moderatie adica 3-4 linguri (de produs finit)cu varf la o masa si evitate la cina.
– Legume cu un continut mediu de amidon 5-7% sau radacinoase (morcov ,sfecla,gulie, ceapa)
– Legume cu un continut redus de amidon (sub 5%) adica verdeturi,conopida, dovlecei,ardei gras, rosii
Regula 2: Fructele fac parte din categoria desert si se consuma mult mai rar decat legumele.
Regula 3:
Din cauza ca proteinele vegetale sunt inferioare din punct de vedere al calitatii celor animale, ele trebuie combinate cu atentie, avertizează Carmen Brumă în postarea de pe Facebook. Asociati proteinele de origine vegetala astfel incat sa aveti tot spectrul de aminoacizi esentiali in dieta. Pentru un aport optim de aminoacizi esentiali, combinati la aceeasi masa legume si cereale cum ar fi orez cu mazare, fasole cu porumb, cuscus cu naut sau linte.
Regula 4
Evitati sau chiar excludeti in post urmatoarele produse
-mezeluri de post
-pate de post
-snitele, chiftele de post
-covrigei, sticksuri, merdenele, prajituri de post
-cartofi prajiti, chips-uri
-maioneza, sosuri de post
-supa ( instant) la plic
Regula 5:
Pentru o mai buna absorbtie a fierului din sursele vegetale ( care este fier non hemic si nu se absoarbe la fel cu cel hemic de origine animala) (legume cu frunze verzi, fasole, linte) adaugati o sursa de vitamina C (lamaie, suc de lamaie, grepfruit)