CINCI locuri de pe Pământ unde ar putea izbucni AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL

In conditiile in care liderii lumii par sa nu inteleaga pe deplin pericolul care ameninta stabilitatea globala, exista cinci locuri pe Pamant de unde ar putea izbucni al treilea Razboi mondial, avertizeaza publicatia The National Interest.

23 nov. 2015, 13:21
CINCI locuri de pe Pământ unde ar putea izbucni AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL

1. Conflictul sirian este plasat de The National Interest in fruntea clasamentului sau al amenintarilor. Expansiunea Statului Islamic continua sa suscite preocuparea marilor puteri ale lumii, iar coalitia internationala creata pentru a lupta impotriva SI ar putea genera noi diferente privind viitorul Siriei. Pe de alta parte, actiunile militare din Siria pot incita alte tari, precum Iranul sau Arabia Saudita sa se alature acestor eforturi.

2. Diferendul indo-pakistanez. Pe pozitia secunda se afla disensiunile dintre India si Pakistan care, precum un vulcan adormit, pot degenera intr-un conflict de proportii. In cazul in care gruparile finantate de Pakistan comit ceva similar atentatelor de la Mumbai, India si-ar putea pierde rabdarea. Iar daca Pakistanul ar suferi o infrangere serioasa, el ar putea recurge la armamentul nuclear. In acest context, Statele Unite, apropiate Indiei, si-ar putea manifesta intentia de a interveni, in timp ce China s-ar putea decide sa plaseze de partea Pakistanului. 

3. Tensiunile din Marea Chinei de Est. Situatia tensionata din Marea Chinei de Est, teatrul de confruntare dintre China si Japonia pentru Insulele Senkaku. Fiecare dintre cele doua tari vrea sa puna mana pe arhipelag pentru a deplasa trupe in jurul lui. Dar, atrage atentia The National Interest, este suficienta o scanteie pentru ca relatiile dintre Beijing si Tokyo sa ia foc. Washington, aliat al Japoniei nu va intarzia sa intervina, ceea ce ar putea determina China sa atace pozitiile militare americane din regiune, scrie incomemagazin.ro.

4. Statele Unite versus China. O posibila confruntare intre SUA si fortele navale si aeriene ale Chinei ar putea avea consecinte dintre cele mai teribile. Un razboi cu urmari devastatoare si care ar putea fi agravat de o eventuala interventia a Japoniei si Indiei.

5. Criza ucraineana. Ultimul risc, evenimentele din Ucraina, depinde de hotararea NATO de a interveni sau nu pentru rezolvarea situatiei. Rusia, convinsa ca Alianta Nord-Atlantica face planuri in aceasta directie, s-ar putea gandi sa o ia inaintea NATO.