Cinci membri CA al TVR cer Parlamentului demiterea Doinei Gradea

Președintele Director General este învinuit pentru audienţele mici, reducerea programelor TVR şi lipsa de comunicare-

09 iul. 2020, 11:01
Cinci membri CA al TVR cer Parlamentului demiterea Doinei Gradea

O parte a Consiliului de Administrație al SRTv a solicitat oficial, printr-o scrisoare deschisă, demisia șefei TVR, anunță sindicatul MediaSind într-un comunicat de presă. Scrisoarea a venit la finalul unei ședin-e a CA-ului în care s-a analizat activitatea PDG-ului. „Se ia în calcul trimiterea către Parlament a unei solicitări de demitere a Doinei Gradea, pentru activitate necorespunzatoare”, spun reprezentanții sindicatului, potrivit paginademedia.ro. 

Membri ai CA cer demisia Doinei Gradea din funcţia de preşedinte-director general al TVR: „Trebuie să luaţi o pauză” 

Care sunt acuzaţiile:

 – Situația deplorabilă în care se află TVR după mai mult de jumătate din mandatul dumneavoastră de Președinte Director General este cel mai bine reflectată de audiențele postului

– La o medie săptămânală de circa 2%, TVR nu își mai îndeplinește misiunea publică pentru că riscă să devină irelevantă pentru public

– Ați redus dramatic în ultimele luni programele TVR

– Singurele emisiuni păstrate pe post au fost cele realizate cu colaboratori, pentru care s-au făcut plăți consistente, în vreme ce personalul propriu era ținut acasă

– Ați blocat încă de la început (vezi cazul Pătraru) orice încercare a noastră, a membrilor Consiliului de Administrație, de a discuta și adopta soluții

Scrisoarea membrilor CA, pe larg

Stimată doamnă Gradea,

Subsemnații, membri ai Consiliului de Administrație al TVR, vă solicităm demisia din funcția de Președinte Director General al Societății Române de Televiziune.
Unii dintre noi v-au acordat votul, alții nu, atunci când am ales ca unul dintre noi să ocupe
funcția pe care o aveți în acest moment. Chiar și aceia dintre noi care v-au acordat credit la acel moment, consideră că a venit momentul să faceți un pas în spate spre binele acestei instituții.

Argumentele sunt numeroase și sunt deja binecunoscute. Situația deplorabilă în care se află TVR după mai mult de jumătate din mandatul dumneavoastră de Președinte Director General este cel mai bine reflectată de audiențele postului. Practic, în acest moment, la o medie săptămânală de circa 2%, TVR nu își mai îndeplinește misiunea publică pentru că riscă să devină irelevantă pentru public (o medie în prime time în MAI și IUNIE de doar 0,8% Rtg, deci sub un punct de rating).

Un rezultat, de altfel previzibil, câtă vreme practic ați redus dramatic în ultimele luni programele TVR. Singurele emisiuni păstrate pe post au fost cele realizate cu colaboratori, pentru care s-au făcut plăți consistente, în vreme ce personalul propriu era ținut acasă prin Decizia Presedintelui -Director General, îngrădindu-li-se realizatorilor din TVR dreptul la muncă. Dar căderea audiențelor a fost continuă de la începutul mandatului dumneavoastră de PDG – calitate în care, practic, decideți grila TVR.

Grav este și faptul că ați blocat încă de la început (vezi cazul Pătraru) orice încercare a noastră, a membrilor Consiliului de Administrație, de a discuta și adopta soluții, acoperindu-vă de explicații ale Departamentului juridic și acuzându-ne de imixtiune în politica editorială a TVR. Ați încercat permanent să reduceți rolul Consiliului de Administrație la o mașină de vot pentru plăți curente, ca și când sarcina noastră ar fi fost să urmărim factura la curent sau la gaz. În concluzie, purtați în întregime responsabilitatea situației actuale a TVR, iar problemele de management din mandatul dumneavoastră sunt de notorietate.

Responsabilitatea noastră ca membri ai CA este să ne asigurăm că, mai ales în contextul actual generat de pandemia de Covid-19, în care societatea este afectată de adevărate campanii de fake-news, Televiziunea publică reprezintă o sursă credibilă de informații pentru cât mai mulți cetățeni.

Este așadar momentul unui restart, iar subsemnații, membri ai Consiliului de Administrație, vă cerem să puneți binele instituției mai presus de binele personal, să vă înaintați demisia și să permiteți astfel alegerea unui alt Președinte Director General împreună cu care să putem lucra în această a doua parte a mandatului nostru.

Cei care au semnat, până acum, documentul în care se cere demisia Doinei Gradea sunt, potrivit MediaSind:

  • Monica Ghiurco și Karen Sebeși – reprezentanții salariaților
  • Cristian Petcu – reprezentantul PNL
  • Dan Lazea – reprezentantul USR
  • Sorin Ilieșiu – reprezentantul PSD