Cinci reguli pentru starea ta de bine

Haideti sa fim onesti cu noi insine. Oricat de mult ne dorim sa fim parinti buni, veseli, echilibrati, sa ne ocupam de copil ca la carte, si fizic si sufleteste, daca avem un stres, suntem suparati, ingrijorati, dominati de ceva, se alege praful de starea noastra de bine. Automat nu prea suntem de mare folos nici copilului, caci acea dominanta care ne sacaie va bazai la nesfarsit in mintea noastra ca un disc stricat, oricat de ok am vrea noi sa parem.

11 feb. 2016, 21:19
Cinci reguli pentru starea ta de bine

In consecinta, primul lucru bun pe care il putem darui copilului nostru este sa avem grija de starea noastra de bine. Sa o analizam, sa o cultivam, sa identificam ce ne supara, de ce ne supara si sa facem ceva in acest sens! Pana la urma, asta inseamna sa nu ne complacem in starea de victimizare si sa ne asumam raspunderea propriilor vieti si trairi. Daca putem proceda asa, beneficiul e dublu: intai, ne imbunatatim vizibil starea de suflet zilnica; in al doilea rand, copilul creste zi de zi cu un model de parinte responsabil de propria sa stare. El va invata ca „starea de bine este in tine” si aceasta este una din mostenirile de baza pe care i le putem oferi pentru viata plina de provocari ce il asteapta.

Burt Goldman, autorul cartii „Puterea autocontrolului” (editura ESPSystem, Timisoara, 2003) ne invata ca exista cinci reguli importante pentru a ajunge la starea de bine si a elimina motivele de stress ce ne domina, fie ca e vorba de o persoana, o situatie, un loc, o conjunctura de viata.

Regula numarul 1: ITI PLACE CEVA? BUCURA-TE DE EL!

Sigur ca asta pare ridicol de simplu. Evident ca vom spune „sigur ca daca imi place ceva, ma voi bucura de el”. Dar daca ne gandim mai bine un pic, sunt suficiente lucruri in viata noastra care ne plac, dar de care nu ne bucuram. Iar asta creaza stress, frustrare, nefericire. Motivele pentru care ni se intampla asa sunt vina si frica. Daca vina sau frica ne conduc, macar intelegem acest lucru si ne asumam consecinta: doar noi singuri am ales asa, nu ne-a obligat nimeni, deci nu avem in curtea cui sa aruncam „pisica moarta”.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO


loading...