Cinci sfaturi esențiale pentru a avea căldură în casă și facturi mici

În anotimpul rece, confortul domestic ține, în primul rând, de temperatura din locuință. Mai multă căldură înseamnă, teoretic, mai mulți bani scoși din buzunar. Practic însă, susțin experții, există soluții pentru a avea și căldură, și facturi mici.
Irina Dumitrescu
16 nov. 2024, 17:17
Cinci sfaturi esențiale pentru a avea căldură în casă și facturi mici

Experții în încălzirea locuințelor și eficiență termică dezvăluie cele șapte ”trucuri” care ne ajută să avem și căldură în casă, și facturi mici. Da, sunt posibile amândouă deodată, cu condiția să ținem seama de sfaturile specialiștilor.

Iată, mai jos, cele mai importante recomandări privind pregătirea casei pentru anotimpul rece, potrivit doctorulzilei.ro, care citează presa internațională.

1. Izolați țevile

De ce să facem asta? Pentru că țevile neizolate sunt predispuse la îngheț, după cum spune expertul Gordon Chalk. ”Unul dintre cele mai importante lucruri de făcut atunci când vă pregătiți pentru temperaturi de îngheț este să vă izolați conductele și rezervoarele de apă. Țevile neizolate sunt predispuse la îngheț, ceea ce poate provoca explozii, afectând curgerea apei. Recomand să folosiți manșoane de izolație pentru țevi. De asemenea, asigurați-vă că izolați robinetele de exterior. Izolarea rezervoarelor de apă caldă menține apa caldă și economisește energie în lunile de iarnă”, explică el.

2. Verificați sistemele de încălzire

Întreținerea sistemului de încălzire este, potrivit expertului, esențială pe durata iernii. Altfel, riscăm să se defecteze și să rămânem astfel fără căldură în locuință. ”Nu uitați să întrețineți sistemul de încălzire. Înainte ca temperaturile să scadă, solicitați unui profesionist să inspecteze centrala sau sistemul de încălzire pentru a vă asigura că totul funcționează eficient. Un sistem bine întreținut e mai puțin probabil să se defecteze în timpul iernii. Verificați setările termostatului și înlocuiți toate filtrele vechi sau deteriorate pentru a fi eficient”, spune Chalk.

Citește și O nouă zi naţională pentru români. S-a decis în ultima şedinţă de Guvern

3. Verificați robinetele

Dacă nu facem asta, riscăm să avem surprize neplăcute, care, cu siguranță, ne vor scoate bani din buzunar. Cel mai bun moment pentru a rula, ca verificare, robinetele este înainte de îngheț. Robinetul respectiv trebuie să fie deschis, pentru a permite mișcarea apei prin zona vulnerabilă a conductei de alimentare și, de asemenea, pentru a permite ca presiunea acumulată să fie eliberată.

4. Investiți într-un generator portabil

Da, vorbim despre o investiție, însă una care ne poate scuti ca, în cazul unor urgențe, să cheltuim mai mult decât am plătit pe acest generator. Din pregătirea casei pentru iarnă face parte, spun experții, și să luăm în calcul o posibilă întrerupere a curentului. În acest context, se recomandă să avem un generator portabil la îndemână și cu suficient combustibil. Acesta trebuie întreținut înainte de începerea sezonului rece, pentru a fi siguri că ne putem baza pe el la atunci când rămânem fără electricitate.

5. Verificați izolația casei

Înainte de primul îngheț, mai spun specialiștii, trebuie luată în considerare și consolidarea izolației casei, spune expertul în izolații Josh Rudin. Motivul este lesne de intuit: pentru a limita pierderile de căldură ale locuinței. ”Mansarda este o sursă mare de pierderi de căldură în timpul iernii, cu atât mai mult în timpul unui îngheț. Izolația suplimentară ajută la menținerea constantă a temperaturii pe care ați setat-o pe termostat. O mai bună izolație echivalează, de obicei, cu o păstrare mai eficientă a căldurii”, spune Rudin.

Citește și ATENȚIE la produsele de post! Ce arată studiul InfoCons pe produse tip burger vegetal

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 16.00 au votat peste 7 milioane de români. Update
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
Playtech.ro
Vârsta de pensionare în funcție de data nașterii: Află când te poți retrage din activitate
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo aduce vești proaste pentru România. Uită de soare!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan