Cinci ”trucuri” prin care firmele își pot motiva angajații. Recompensele financiare ocazionale nu se numără printre acestea!

Experții susțin că există cinci metode esențiale prin care firmele își pot motiva salariații. Surprinzător sau nu, printre acestea nu se numără recompensele financiare ocazionale.
Irina Dumitrescu
11 feb. 2025, 13:51
Cinci ”trucuri” prin care firmele își pot motiva angajații. Recompensele financiare ocazionale nu se numără printre acestea!

Angajatorii care se respectă apelează la diferite metode pentru a-ți motiva angajații. Potrivit experților, sunt cinci ”trucuri” de bază prin care firmele pot reuși acest lucru. Surprinzător sau nu, bonusurile financiare ocazionale, considerate o metodă clasică, nu se numără printre aceste ”rețetele” de motivare a personalului, arată studiile.

De ce firmele nu merg la sigur cu stimulentele în bani? Pentru că salariații îsi doresc mai mult decât atât. Ei vor, printre altele, recunoaștere, echilibru între viața profesională și cea personală, oportunități reale de dezvoltare, notează manager.ro.

Iată, mai jos, care sunt cele cinci ”trucuri” esențiale prin care firmele își pot motiva salariații.

Cum pot firmele să-și motiveze angajații

  • 1.Flexibilitatea programului de lucru. Unul dintre cele mai apreciate beneficii pentru salariați este flexibilitatea programului. Asta poate însemna program de lucru adaptabil, zile libere suplimentare sau posibilitatea de a lucra remote. Studiile arată ca angajații care au mai mult control asupra programului lor sunt mai fericiți, mai productivi și mai loiali firmei pentru care lucrează.
  • 2.Bonusuri pentru dezvoltare profesională. Conform studiilor, mulți angajați vor să simtă că evoluează în carieră. Un salariat motivat este cel care are acces la cursuri de formare, certificări plătite de companie sau oportunități de avansare. În locul unui bonus financiar cheltuit rapid, un curs de specializare poate aduce valoare pe termen lung, atât pentru angajat, cât și pentru angajator.
  • 3.Recunoaștere și apreciere. Un simplu ”mulțumesc” sau un premiu simbolic poate urca semnificativ moralului angajaților. Recunoașterea meritelor prin premii, diplome sau chiar menționarea publică a performanțelor unui salariat crește nivelul de implicare și loialitate față de companie.
  • 4.Beneficii legate de sănătate și wellness. Angajații sunt tot mai interesați de echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Bonusurile ce vizează sănatatea fizică și mentală, cum ar fi abonamentele la sală și pachetele de asigurare medicală extinsă sunt foarte apreciate si contribuie la productivitate pe termen lung.
  • 5. Zile libere suplimentare. O altă metodă eficientă de a motiva angajații este aceea de a oferi, pentru performanțe deosebite, zile libere suplimentare. Multe companii implementează politici de „zi liberă de aniversare” sau zile libere pentru voluntariat, ceea ce ajută la îmbunătățirea satisfacției la locul de muncă.

Citește și Banca Transilvania introduce noi funcționalități în aplicația BT Pay. Cardul va putea fi primit fizic prin curier în Diaspora

Tot în urma studiilor a fost făcută și lista metodelor care nu prea funcționează în privința motivării salariaților.

Metodele la care firmele nu ar trebui să apeleze

  • 1.Bonusurile financiare ocazionale. Chiar dacă un bonus în bani este întotdeauna binevenit, acesta nu oferă motivație pe termen lung, susțin experții. De ce? Pentru că angajații se obișnuiesc rapid cu astfel de recompense și ajung să le considere drept un drept câștigat, nu un beneficiu. Studiile mai arată ca banii nu cresc satisfacția în muncă pe termen lung.
  • 2.Concursurile de productivitate. Unele companii organizează competiții interne pentru a crește performanța echipei, însă această metodă poate avea efect contrar celui dorit. În loc să motiveze, astfel de concursuri pot crea o atmosferă de stres și rivalitate nesănătoasa, iar angajații care nu câștigă pot simți frustrare sau demotivare.
  • 3.Cadouri generice fără valoare reala. Multe firme oferă cadouri simbolice de sărbători sau premii standardizate (agende, pixuri, produse promoționale). Acestea sunt adesea percepute ca fiind lipsite de valoare și nu reușesc să creeze o conexiune reală cu salariații.
  • 4.Mese gratuite doar în anumite ocazii. O masă gratuita la serviciu este un gest frumos din partea firmei, însă, dacă este făcut doar ocazional, nu este un factor motivator pe termen lung. În schimb, angajații apreciază mai mult tichetele de masă sau o alocație lunară pentru masa de prânz.
  • 5.Abonamente la servicii pe care angajații nu le folosesc. De multe ori, companiile oferă abonamente la platforme de fitness sau reduceri la diverse servicii, dar fără a analiza dacă angajații chiar au nevoie de acestea. Iar un beneficiu neutilizat este inutil și nu aduce valoare reală pentru salariat.

Potrivit experților, pentru a alege cele mai eficiente metode de motivare a personalului, firmele trebuie mai întâi să înțeleagă nevoile reale ale angajaților, pe care le poate furniza un sondaj intern.

O motivație durabilă poate fi asigurată printr-un un mix între bonusuri financiare și beneficii non-financiare.

Citește și ANPC, amendă pentru cinci bănci care au acordat credite în franci elvețieni. Nu au avertizat cu privire la riscul aprecierii monedei

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
De unde provin, de fapt, ouăle pe care le cumperi de la Lidl. Ce semnificație au codurile de pe ambalaj și de ce e obligatoriu să te uiți mereu pe etichetă
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playtech.ro
Românii care stau la curte, sfătuiţi de specialişti să pună CD-urile vechi în grădină. La ce ajută, de fapt
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Exploziv! Documente secrete îi îngroapă pe Iohannis, Ciolacu și Ciucă. Cutremur politic și economic
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă