Cine a scris, de fapt, Biblia. Unii cred că Mihai Eminescu

Cine a scris, de fapt, Biblia? Este o întrebare la care mulți români nu știu ce să răspundă, chiar dacă sunt creștini ortodocși sau catolici și iau parte periodic la slujbe în Biserică.
Irina Dumitrescu
17 iun. 2023, 10:26
Cine a scris, de fapt, Biblia. Unii cred că Mihai Eminescu

Biblia este cea mai răspândită carte din lume. Se spune că a fost tradusă în 1.800 de limbi. În limba română, prima biblie a fost tipărită în anul 1688. Până atunci era folosită limba slavonă și greaca, deși oamenii de rând, care participau la slujbe, nu cunoșteau decât limba română.

Tipărirea Bibliei de la Bucureşti s-a realizat în timpul domnitorilor Şerban Cantacuzino (1678-1688) şi Constantin Brâncoveanu (1688-1714), ambii iubitori de credinţă şi cultură. Pregătirile pentru editare au început în jurul anului 1682, cu strângerea materialelor necesare şi alcătuirea grupului de cărturari însărcinaţi cu această lucrare, dintre care amintim pe arhiepiscopul Ghermano de Nisa (directorul Academiei Greceşti din Constantinopol), Sevastos Kymenites (directorul Şcolii Greceşti din Bucureşti) şi fraţii Radu şi Şerban Greceanu, potrivit Ziarului Lumina.

Biblia de la Bucureşti reprezintă o operă de mari proporţii pentru vremea în care a fost tipărită: 944 de pagini, format mare. Textul a fost imprimat cu litere mici, chirilice, dispus pe două coloane, cu excepţia celor două prefeţe unde exista o singură coloană. Scrierea folosind caractere chirilice era un lucru obişnuit pentru acea vreme; ea s-a menținut până în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, când a fost  înlocuită cu alfabetul latin.

Biblia de la Bucureşti a devenit punct de referinţă pentru toate traducerile textului Sfintei Scripturi care i-au urmat: Biblia de la Blaj (1795), Biblia de la Petersburg (1819), Biblia de la Buzău (1854-1856), Biblia de la Sibiu (1856-1858) etc.

Cine este autorul Bibliei

Se presupune că Moise este autorul principal al celor cinci cărți ale Bibliei – Geneza, Exodul, Leviticul, Numerele și Deuteronomul. David e considerat principalul autor al Psalmilor. De asemenea, printre autorii Vechiului Testament se mai numără Iosua Navi, Ezdra, Daniel, Osea, Amos, Naum, Zaharia, Ieremia, Isaia, etc.

Teologii susțin că Vechiul Testament este, de fapt, rodul muncii a circa 100-150 de scriitori diferiți, aflați în serviciul conducătorilor politici și clericali din regatele Israelului și Iudeei antice.

Noul Testament este format din patru Evanghelii scrise de apostolii Luca, Marcu, Matei şi Ioan şi descriu viaţa lui Iisus Hristos, miracolele pe care le-a făcut acesta, învăţăturile sale către omenire, patimile şi Învierea. Noul Testament mai cuprinde 21 de epistole scrise de Pavel, Ioan, Petru, Iacob și Iuda.

Biblia Ortodoxă poate fi citită AICI, pe site-ul Doxologia.ro.

De-a lungul timpului, subiectul „Cine a scris Biblia?” a creat o mulțime de glume. „Vax Populi” a realizat un videoclip viral în urmă cu mai mulți ani, după ce a întrebat mai mulți cetățeni simpli cine e misteriorul autor. Unii au răspuns Mihai Eminescu, „popa”, Vasile Alecsandri, „un om învățat”, „un autor străin” etc.

 

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe cu piscină și etaj. Dai și de două ori mai puțin decât pe apartamentele din Militari, Veteranilor sau Berceni
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce a pus Jador stop relației cu Oana Ciocan. Ce îi făcea artistului în intimitate 😱 E s-ar fi săturat să fie...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
ANM emite avertizări cod galben și portocaliu de furtuni și caniculă
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'