Cine ar trebui să facă a treia doză a vaccinului anti-COVID. Explicaţiile lui Valeriu Gheorghiţă: „Au în continuare un risc de dezvolta boala”

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat că specialiştii în sănătate recomandă administrarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-COVID persoanelor care au un risc crescut de a se îmbolnăvi, precum cadrele medicale, dar şi celor care au imunitatea scăzută din cauza unor boli.

06 aug. 2021, 20:38
Cine ar trebui să facă a treia doză a vaccinului anti-COVID. Explicaţiile lui Valeriu Gheorghiţă: „Au în continuare un risc de dezvolta boala”

Col. dr. Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, vineri, la Vama Veche, cui îi este recomandată administrarea celei de-a treia doză a vaccinului anti-COVID-19.

„În primul rând şi foarte important, e nevoie ca Agenţia Europeană a Medicamentului să autorizeze această recomandare. În al doilea rând, foarte probabil că va fi recomandată această a treia doză persoanelor care sunt vulnerabile, care au risc, în ciuda vaccinării, să dezvolte totuşi boala şi eventuale forme severe, precum sunt cei imunodeprimaţi.

De asemenea, cei care au un risc crescut să se îmbolnăvească. Dau exempul personalului medical. Probabil, intervalul de timp de la completarea schemei de vaccinare iniţială ar trebui să fie de cel puţin şase luni.Într-o etapă ulterioară putem lua în calcul şi alte categorii de persoane care pot eventual să primească cea de-a treia doză”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Preşedintele CNCAV a afirmat că autorităţile sanitare au în vedere administrarea celei de-a treia doză a vaccinului anti-COVID-19.

Citeşte şi: Comisia Europeană: Fiecare țară UE este liberă să decidă dacă administrează a treia doză de vaccin anti-COVID

Faci a treia doză a vaccinului anti-COVID dacă ai avut boala?

„Cei care au istoric de trecere prin boală nu au o recomandare clară de a face cea de-a treia doză, având în vedere că trecerea prin boală în sine este un stimul important pentru răspunsul imun”, a explicat preşedintele CNCAV.

Totodată, dr. Valeriu Gheorghiţă a subliniat că „vaccinarea rămâne eficientă indiferent de categoriile populaţionale despre care vorbim pentru prevenirea formelor grave şi deceselor”.

În tot acest timp, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că nu există date suficiente pentru a recomanda utilizarea celei de-a treia doze a vaccinurilor anti-COVID-19. Declaraţia a fost făcută după ce Franța și Germania au dezvăluit că vor administra doze de supra-rapel persoanelor vulnerabile începând din luna septembrie.

EMA a anunţat la jumătatea lunii iulie că are nevoie de mai multe date medicale înainte de a formula o recomandare în privinţa utilizării celei de-a treia doze, însă Germania şi Franţa, cele mai influente două ţări din UE, au decis deja să îşi continue planurile legate de administrarea dozelor de supra-rapel fără să mai aştepte decizia forului european.

Citeşte şi: EMA atrage atenţia: E devreme să confirmăm dacă va fi nevoie de doza de supra-rapel. Germania și Franța au anunțat că vor administra a treia doză