Cine câștigă cei mai mulți bani în România. Lucrătorii din IT nu mai sunt în topul salariilor de vis. Cine ocupă prima poziție

A existat o lungă perioadă de timp în care domeniul IT a fost considerat cel mai bănos din România, însă acum prima poziție în topul salariilor a fost „furată” de un alt domeniu. Iată care sunt cel mai bine plătiți români.
Alina Costache
12 aug. 2024, 17:21
Cine câștigă cei mai mulți bani în România. Lucrătorii din IT nu mai sunt în topul salariilor de vis. Cine ocupă prima poziție

Schimbări semnificative în ceea ce privește topul salariilor din România. Dacănpână acum cei din domeniul IT erau privilegiații țării la capitolul salarii, lucrurile s-au mai schimbat, iar acum o altă meserie este la mare căutare, conform informațiilor transmise de Adevărul. Pe primul loc la capitolul salariilor se situează în prezent lucrătorii din domeniile de editare, fiind urmați la scurtă distsnță de IT-iști, care se mențin pe podium. „Bronzul” ajunge la angajații din domeniul Informații și comunicații. Din păcate, există și un clasament al sărăciei, cele mai mici salarii fiind înregistrate în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte.

Un angajat care lucrează pe palierul activităților de editare poate băga în buzunar venituri de aproximativ 11.614 lei, în timp ce un angajat din domeniul IT se poate bucura de un salariu de 11.573 de lei. Următorul loc în topul salariilor este ocupat de lucrătorii din Informații și comunicații, care au venituri de aproximativ 10.453 de lei lunar.

Citește și: Anamaria Prodan, gest neașteptat pentru mama lui Ronald Gavril. Care e, de fapt, relația dintre cele două femei din viața sportivului

Salarii atractive au și cei care lucrează în fabricarea produselor de cocserie și țiței – 10.424 lei, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – 9.573 lei, iar pe locul 6 salariile din transporturi aeriene – 9.316 lei. La polul opus, cele mai mici salarii nete sunt cele din domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte – 2.798 lei, de patru ori mai mici decât cele mai mari salarii medii nete plătite în luna iunie.

Clasamentul salariilor medii nete

Activităţi de editare – 11.614 lei, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice – 11.573 lei, informații și comunicații – 10.453 lei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 10.424 lei, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – 9.573 lei și transporturi aeriene – 9.316 lei.

Cele mai mici salarii medii nete

Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2.798 lei, hoteluri și restaurante – 3.049 lei, tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor – 3.258, fabricarea mobilei – 3.358 lei și poștă, curierat – 3.437 lei.

Câştigul salarial mediu net a atins 5.176 de lei în luna iunie, înregistrând o creştere de 58 de lei (+1,1%) comparativ cu luna mai 2024, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„În luna iunie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.480 lei, cu 125 lei (+1,5%) mai mare decât în luna mai 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5.176 lei, în creştere cu 58 lei (+1,1%) faţă de luna mai 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de editare (11.614 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.798 lei)”, arată datele INS.

Citește și: Ministrul rus al Apărării, declarații îngrijorătoare privind războiul din Ucraina: „Este, de fapt, o confruntare între Rusia și Occident”

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste renovarea completă a unui apartament cu 2 camere, la prețul actual al materialelor de construcție și manoperei din 2025. Lista completă a prețurilor
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Orașul în care se va construi cel mai mare mall din România. Va detrona AFI Cotroceni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai bune paste cu pui. Secretul stă în sos
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare