Cine este Abu Bakr Al-Baghdadi, şeful Statului Islamic

Califul Abu Bakr Al-Baghdadi, şeful ISIS, nu mai este un personaj misterios. Până acum, se ştiau despre liderul jihadiştilor puţine lucruri, printre care şi cel că a fost capturat în Irak. Dosarul americanilor despre Al-Bghdadi a fost declasificat şi publicat de Business Insider, în virtutea Freedom of Information Act. Câteva informaţii rămân însă confidenţiale.

20 feb. 2015, 13:26
Cine este Abu Bakr Al-Baghdadi, şeful Statului Islamic

Numele adevărat al lui Abu Bakr Al-Baghdadi este Ibrahim Awad Ibrahim Al-Badry. El s-a născut la Fallujah, nu la Samarra, aşa cum se credea. Dosarul nu infirmă faptul că autoproclamatul lider islamist s-a născut în 1971. Se arată că a fost capturat la Fallujah, pe 4 februarie 2004, a fost închis la Camp Bucca şi Camp Adder şi a fost eliberat pe 8 decembrie 2004. Închisoarea Camp Bucca era numită Academia, pentru că în incinta sa erau deţinuţi mulţi islamişti radicali. În dosarul declasificat al liderului ISIS scrie că este căsătorit, iar cea mai apropiată rudă a sa este un unchi, potrivit infomond.ro.

Al-Baghdadi a fost arestat din întâmplare, în timpul unei operaţii destinate să captureze o cunoştinţă de-a sa, pe Nessayif Numan Nessayif. În timpul detenţiei, a fost tratat ca un prizonier civil, nu ca un membru al unei grupări armate. Astfel că, la rubrica profesie, este scris că avea un serviciu în domeniul adminitrativ, de secretar.

Citeşte şi Gruparea Statul Islamic, cea mai mare ameninţare la nivel mondial

The Independent completează portretul lui Al-Bagdadi, cu informaţii obţinute de către jurnaliştii de la Süddeutsche Zeitung şi ARD, care au fost la Samarra, oraş în care acesta a crescut. Astfel, micuţul Ibrahim, al treilea dintre cei patru băieţi ai familiei, nu era un elev strălucit şi a rămas repetent pentru că avea note proaste la engleză. Îi plăcea să joace fotbal pe stradă şi le dădea lecţii de Coran copiilor, fiind poreclit Credinciosul. De mic era ambiţios, spun vecinii califului, care mărturisesc totuşi că au fost şocaţi când au auzit că este liderul jihadiştilor.

Citeşte mai mult pe infomond.ro.