Cine este cu adevărat Vladimir Putin: Un fost ofiţer KGB care conduce ţara de 17 ani şi visează la Marea Rusie puternică GALERIE FOTO

Un fost ofiţer KGB aflat la conducerea ţării de 17 ani, Vladimir Putin, care şi-a anunţat miercuri candidatura la un al patrulea mandat, în martie 2018, încarnează cu autoritate ambiţia unei mari Rusii care şi-a regăsit puterea.
Iulian Tudor
06 dec. 2017, 19:48
Cine este cu adevărat Vladimir Putin: Un fost ofiţer KGB care conduce ţara de 17 ani şi visează la Marea Rusie puternică GALERIE FOTO

Ajuns la putere în 2000, într-o ţară cu o putere instabilă şi o economie care se clătina, Putin este lăudat de mulţi dintre concetăţenii săi pentru că a fost omul stabilităţii şi al unei noi prosperităţi, mulţumită unei adevărate mane, de pe urma petrolului, timp de mai mulţi ani.

”Rusia va continua să meargă înainte, iar din acest moment nimeni nu o va mai opri vreodată”, a declarat el miercuri anunţându-şi candidatura în alegerile prezidenţiale. Însă cu preţul unui recul net al drepturilor omului şi libertăţilor, denunţă criticii săi.

Pe scena internaţională, cel care a catalogat dispariţia Uniunii Sovietice drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea” a acţionat în vederea restaurării influenţei Rusiei în lume, afectată de căderea URSS şi de anii haotici ai regimului lui Boris Elţîn. Metoda sa? O luptă răbdătoare şi încăpăţânată, cu ochii în patru după semne de slăbiciune ale adversarului, explica în 2013 acest deţinător a opt dan în judo, răspunzând unei Rusii care îi cerea să facă totul pentru a ”prinde din urmă şi dubla” în sfârşit America, un vechi slogan din epoca sovietică, informează news.ro.

O tehnică aplicată cu succes în Siria, unde intervenţia militară a Rusiei, din 2015, în susţinerea regimului de la Damasc, a schimbat cursul războiului şi i-a permis lui Bashar al-Assad să rămână la putere, spre marea nemulţumire a occidentalilor, oarecum depăşiţi.

Cu un an înainte, Vladimir Putin a îmbrăcat haina restauratorului ”Marii Rusii”, anexând Peninsula ucraineană Crimeea, după ocuparea acesteia de către trupele ruse şi un referendum considerat ilegal de către comunitatea internaţională. Această operaţiune i-a sporit prestigiul acasă, dar a declanşat cea mai gravă criză de la sfârşitul Războiului Rece între Rusia şi occidemtali, care acuză în plus Moscova că susţine militar o rebeliune separatistă în estul Ucrainei, ceea ce Kremlinul dezminte.

Pasionat de sport, preşedintele rus a căutat, de asemenea, să-şi impună ţara ca pe o putere sportivă, şi de această dată cu preţul unei crize internaţionale. Rusia a organizat în 2014 Jocurile Olimpice cele mai scumpe din istorie, în staţiunea balneară Soci, şi se pregăteşte să găzduiască, în 2018, evenimentul sportiv cel mai urmărit pe planetă – Mondilaul de fotbal. Însă visele Kremlinului sunt umbrite de acuzaţii de dopaj instituţionalizat, după publicarea raportului McLaren în 2016. Moscova a negat mereu cu vehemenţă aceste acuzaţii, însă ele i-au costat pe atleţii ruşi participarea la JO-2016 de la Rio şi au provocat marţi excluderea Rusiei de la JO-2018 la Pyeongchang, sportivii ruşi fiind autorizaţi să participe doar sub drapelul olimpic, potrivit news.ro.

Născut pe 7 octombrie 1952 într-o familie de muncitori care ocupa o cameră într-un apartament comunitar la Leningrad (Sankt Petersburg), Vladimir Putin nu era prin nimic predispus la aurul Kremlinului. ”Eu provin dintr-o familie modestă, am trăit mult timp această viaţă”, povesteşte el pe un site de Internet dedicat biografiei sale. În această tinereţe, pe străzile Leningradului, declara el în 2015, a învăţat un lucru: ”dacă lupta este inevitabilă, trebuie să loveşti primul”.

Absolvent de drept, el intră în KGB, în care devine agent de informaţii externe. Va fi trimis în misiune din 1985 în 1990 la Dresda, în Germania de Est, un post mai degrabă modest. După căderea URSS, agentul KGB se reciclează şi devine consilier pentru Relaţii Externe al noului primar liberal al Sankt Petersburgului, iar apoi începe o ascensiune fulgerătoare.

În 1996 el este chemat la Moscova ca să muncească la Kremlin. Numit, în 1998, la conducerea FSB, succesorul KGB, el este desemnat un an mai târziu premier de către preşedintele Boris Elţîn, aflat în căutarea unui succesor capabil să-i garanteze securitatea după retragere.Elţîn şi anturajul său au fost seduşi de discreţia şi eficienţa acestui bărbat cu început de chelie şi o privire sfredelitoare. Unii apropiaţi ai lui Elţîn credeau la acea vreme că aveau să-l poată manipula uşor, însă Vladimir Putin trece la reconstruirea autorităţii statului, formând o ”verticală a puterii” depinzând doar de el.

Cultivând deja imaginea unui dur, pe 1 octombrie 1999, în urma unui val de atentate, el angajează al doilea Război în Cecenia, un conflict sângeros, marcat de atrocităţi ale armatei ruse şi bombardarea oarbă a oraşului Groznîi. Acest război va fi fundamentul popularităţii sale în Rusia şi se va afla la originea imaginii sale de bărbat puternic căruia nu-i este frică de decizii dificile, informează news.ro.

Atunci când Boris Elţîn demisionează, la sfârşitul lui 1999 şi-l desemnează pe premierul său să-i succeadă, Vladimir Putin se impusese deja drept noul om cel mai puternic în ţară. Ales uşor în 2000, Putin îşi accelerează acapararea puterii sprijindu-se pe ”structuri ale forţelor” (servicii secrete, poliţie, armată) şi pe apropiaţii săi de la Sankt Petersburg.

El îi face rapid să intre în rând pe ”oligarhi”, nişte oameni de afaceri care au făcut avere profitând de privatizări obscure în anii ’90, îi exclude de la jocul politic şi îi încarcerează pe cei reclacitranţi, ca de exemplu patronul grupului Iukos Mihail Hodorkovski, eliberat în 2013 după zece ani de detenţie.

Kremlinul pune la punct şi posturile de televiziune, a căror libertate de ton din anii ’90, deranjează. De-acum micul ecran este în serviciul lui Vladimir Putin.

În 2008, limitat la două mandate consecutive de către Constituţie, Putin îi încredinţează Kremlinul, pe o perioadă de patru ani, premierului său Dmitri Medvedev şi preia şefia Guvernului, scrie news.ro.

Anunţarea, la sfârşitul lui 2011, a intenţiei sale de a reveni la putere pentru un nou mandat, extins la şase ani, provoacă un val fără precedent de contestare. Mobilizarea se pierde după realegerea sa uşoară în primăvara lui 2012, urmată de o nouă strângere a şurubului societăţii civile, adoptarea unor legi considerate liberticide de opoziţie şi o reprimare sporită a oricărei forme de contestare.

Extrem de discret cu privire la viaţa sa privată, lui Vladimir Putin, tatăl a două fete şi divorţat în 2013, îi place să dea impresia unui om cu gusturi simple, care duce o ”viaţă obişnuită” şi căruia-i plac ”romanele istorice şi muzica clasică”, aşa cum a declarat într-o întâlnire cu tineri ruşi. El flitează însă cu cultul personalităţii şi nu ezită să se regizeze, efectuând demonstraţii de judo, galopând pe cal cu bustul gol în taiga sau stingând un incendiu la manşa unui bombardier cu apă.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Țara unde s-a descoperit cel mai mare zăcământ de aur, argint și cupru din ultimele decenii. Viața oamenilor se va schimba
Capital.ro
Ilegal în orice bloc din România. Vecinii te vor reclama la Primărie și asociația de proprietari. 500 lei amendă
Playtech.ro
Cum să-i pui poprire pe conturi și proprietăți unui prieten care refuză să-ți dea banii înapoi!
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Sharon Osbourne regretă că a luat Ozempic pentru slăbit: „Am mers prea departe. Nu mai pot face multe operații pe față”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cetatea din Apuseni care ascunde un blestem vechi de secole. Misterul tunelului ascuns
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela Iliescu, în lacrimi la botezul micuței Miray: „Mi se face pielea de găină!”. Surpriza de care a avut parte cuplul
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu trezește România. A dat alerta națională azi, 15 mai: Se vrea pe modelul Iohannis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Angajări la stat pe salarii de 5.000 de euro net! Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an