Cine este dictatorul care ameninţă lumea cu un război nuclear: Prietenul lui Mickey Mouse

Ameninţările Coreei de Nord trezesc temeri serioase în comunitatea internaţională. Aflat de un an la conducerea ţării, tânărul Kim Jong-un promovează o politică agresivă vizavi de vecinii din Coreea de Sud, dar şi faţă de Occident, atenţionând în mai multe ocazii SUA. 

04 apr. 2013, 07:56

Liderul nord-coreean Kim Jong-un este unul dintre acei dictatori tipici care condamnă Occidentul, dar care s-au educat şi format în şcoli de elită din străinătate.

În cazul fiului şi succesorului lui Kim Jong-il, el a fost educat pe Bătrânul Continent, în Elveţia, unde şi-a petrecut adolescenţa, arată un profil al acestuia, realizat de ziarul El Mundo şi citat de Agerpres.

Citeşte şi Coreea de Nord creează iar panică internaţională şi ameninţă SUA cu un „atac nuclear”

Cel numit acum Strălucitul Cârmaci a urmat cursurile Colegiului Liebefeld-Steinholzli şi Şcolii Internaţionale din Berna, potrivit presei elveţiene. Fără să fi strălucit în mod special: a lipsit în medie 100 de zile pe an, a trecut examenele la limită la unele materii, iar la germană a fost întotdeauna mediocru.

Tânărul a fost prezentat colegilor şi profesorilor drept Un Pak, fiu al unui diplomat nord-coreean. Însă mulţi aveau să-i pună destul de repede la îndoială adevărata identitate: trăia singur într-o zonă rezidenţială, avea bucătar personal şi şofer, televizoare de ultimă generaţie, aparate video, PlayStation…

Colegii şi-l amintesc ca pe un adolescent nostalgic după ţara lui, căruia îi plăcea să asculte la nesfârşit imnul naţional al patriei. Dar şi-l aminteau totodată ca un tânăr provenit dintr-o ţară săracă şi izolată precum Coreea de Nord care s-a adaptat repede obiceiurilor şi gusturilor occidentale: petrecea ore întregi în faţa consolei, îi plăcea la nebunie baschetul, se îmbrăca în blugi şi tricouri purtând emblema celor de la Chicago Bulls şi adidaşi Nike.

De fapt, potrivit unor analişti, el a început să se „occidentalizeze” atât de mult, încât tatăl său i-a ordonat să se întoarcă la Phenian, în anul 2000, din cauza preferinţelor sale faţă de tot ceea ce era „made in USA”.

După ce a ajuns la putere, când de abia împlinise 30 de ani, Kim Jong-un a dovedit că trecutul nu se uită: el a sporit activităţile şi antrenamentele la Phenian, dar a şi invitat personalităţi străine pe teritoriul nord-coreean (delegaţia Google, sau fostul jucător de baschet Dennis Rodman) şi a ridicat interdicţia asupra unor simboluri americane, precum Mickey Mouse, Winnie the Pooh sau Dumbo.

Personajele capitaliste au apărut vara trecută într-un spectacol, la care a asistat dictatorul şi despre care agenţia nord-coreeană de ştiri a spus că are „un plan grandios pentru a provoca o cotitură dramatică în literatură şi arte”.

Însă acum drama s-a mutat asupra tensiunii care a dus la o escaladare a relaţiilor cu SUA şi Coreea de Sud, în urma declaraţiilor războinice din ultimele zile ale liderului nord-coreean.

O retorică ostilă pe care majoritatea analiştilor nu o iau însă în serios… În orice caz, rămâne de văzut dacă Kim Jong-un este sau nu capabil să lovească ţara lui Mickey Mouse, sau a îndrăgitei sale ligi de baschet NBA, scrie El Mundo.

Kim Jong-un a desemnat PRIMA ŢINTĂ în caz de război

Coreea de Nord a început deja să efectueze lucrări în vederea repornirii reactorului nuclear de la Central Nucleară Yongbyon, un semnal că retorica sa belicoasă nu este, probabil, doar o cacealma, afirma miercuri un grup de reflecţie american.

Institutul americano-coreean de la Universitatea John Hopkins a afirmat că o fotografie realizată de un satelit încă de la 27 martie arăta că, într-adevăr,  în apropierea reactorului centralei Yongbyon, care a fost închis în 2007 în cadrul unui acord internaţional susţinut de Statele Unite, se făceau lucrări de repornire a reactorului nuclear. Coreea de Nord a anunţat în mod oficial o repornire a acestei centrale abia marţi şi a afirmat că este pregătit să lovească Statele Unite cu rachete nucleare.