Cine este Liz Truss, premierul considerat mai incapabil decât Boris Johnson şi mai lipsit de carismă decât Theresa May. Momente cheie din cariera şefului guvernului de la Londra

Liz Truss este de marţi noul premier al Marii Britanii, funcţie greu de gestionat în condiţiile în care lumea se află în pragul unei crize care ameninţă să o zguduie din temelii. Însuşi britanicii sunt sceptici că Truss este persoana potrivită pentru a conduce ţara în aceste vremuri tulburi.

07 sept. 2022, 11:38
Cine este Liz Truss, premierul considerat mai incapabil decât Boris Johnson şi mai lipsit de carismă decât Theresa May. Momente cheie din cariera şefului guvernului de la Londra

Steaua lui Liz Truss a început să strălucească în 2014, când, la 39 de ani, a devenit cel mai tânăr ministru de Cabinet, preluând portofoliul de Mediu sub conducerea lui David Cameron. Coffey a fost numit Whip junior, treapta cea mai de jos de pe scara ministerială. Acum a devenit al treilea prim-ministru femeie din istoria Marii Britanii, după Margaret Thatcher şi Theresa May, dar cota sa de popularitate este mult sub a predecesoarelor sale.

Astfel, doar 14% dintre britanici se așteaptă ca Truss să se descurce mai bine decât premierul anterior, Boris Johnson, în timp ce 27% cred că se va descurca mai rău decât acesta, relevă rezultatele unui recnet sondaj YouGov.

Jumătate dintre cei chestionați au spus că sunt dezamăgiți de faptul că Truss este prim-ministru, în timp ce doar unul din cinci britanici a spus că are încredere că noul guvern va atenua problema presantă a costului ridicat al vieții.

Evoluţia politică a lui Liz Truss a fost marcată de mai multe momente ce au atras atenţia publicului, inclusiv de o serie de ţinute vestimentare colorate pe care le-a purtat de-a lungul anilor. Indiferent dacă stătea pe un podium, mergea spre reşedinţa premierilor britanici din Downing Street No. 10 sau se deplasa cu un autobuz de campanie electorală, actualul prim-ministru al Regatului Unit s-a remarcat prin mai multe articole vestimentare ieşite din comun.

Citeşte şi Liz Truss l-a sunat pe preşedintele Ucrainei. Ce i-a promis noul premier al Marii Britanii lui Volodimir Zelenski

În anii în care a ocupat mai multe funcţii de ministru, ţinutele purtate de Liz Truss, care au variat de la sacouri colorate la pantaloni din tartan şi costume în nuanţe fluorescente, au fost discutate pe larg în presa tradiţională şi în cea online. Stilul ei vestimentar a îmbrăcat multe forme cu ocazia numeroaselor vizite pe care le-a întreprins pentru a participa la şedinţele de Guvern – de la combinaţia standard dintre o fustă şi un sacou în iulie 2014 când a fost numită secretar de stat pentru Mediu şi până la paltonul negru încheiat până la gât, cizme şi o pălărie neagră, purtate în 2016. Una dintre cele mai surprinzătoare ţinute ale sale a fost un costum roz – inclusiv palton, cămaşă, pantaloni şi o geantă asortată – pe care le-a purtat la o şedinţă de Guvern în septembrie 2019.

Liz Truss nu va fi însă prima femeie prim-ministru care va beneficia de atenţie sporită din partea presei datorită stilului ei vestimentar: Theresa May a fost constant asociată cu pasiunea pentru imprimeul leopard, pe care l-a purtat inclusiv sub forma unei perechi de pantofi.

Citeşte şi Mobilizare masivă împotriva creşterii preţurilor la energie, în Marea Britanie. Sute de mii de oameni nu vor să-şi mai plătească facturile

Totuşi, este posibil ca Liz Truss să aibă nevoie de o anumită perioadă de timp înainte de a se obişnui cu intensitatea comentariilor din presă. Un astfel de moment s-a produs în campania pentru şefia Partidului Conservator, când alegerea vestimentară făcută de politiciana britanică a devenit virală pe reţelele de socializare.

Atunci când fostul secretar de stat a participat la dezbaterea dedicată candidaţilor conservatori, difuzată în iulie 2022 de postul de televiziune Channel 4, utilizatorii de Twitter au remarcat foarte repede că Liz Truss a purtat o ţinută surprinzător de apropiată de cea pe care Margaret Thatcher a ales-o pentru dezbaterea de campanie ce a fost televizată în 1979 – un sacou negru, o bluză albă şi o fundă amplă. Liz Truss a respins însă comparaţiile cu Margaret Thatcher. „Este destul de frustrant ca femeile din politică să fie mereu comparate cu Margaret Thatcher, în condiţiile în care bărbaţii politicieni nu sunt niciodată comparaţi cu Ted Heath„, a declarat ea.