Cine fumează mai mult: bărbaţii sau femeile?

Fumatul reprezintă de mulţi ani o problemă de sănătate majoră la nivel mondial. Au fost realizate nenumărate studii în privinţa acestui obicei şi s-a constatat faptul că efectul pe care îl are atât asupra sănătăţii personale, cât şi a celor din jur poate fi devastator. S-a observat faptul că cel puţin 1 din 4 persoane din întreaga lume fumează, acesta fiind un motiv alarmant de îngrijorare, fumatul putând avea consecinţe grave nu doar asupra bunăstării şi sănătăţii, ci şi asupra economiei.

04 mai 2023, 15:14
Cine fumează mai mult: bărbaţii sau femeile?

Însă cu toate acestea, în ultimii ani tot mai multe persoane au început să înţeleagă efectele nocive ale fumatului şi încearcă să găsească alternative şi modalităţi pentru a renunţa la tutun. Conform celor de la Vape Shop utilizarea unei ţigări electronice s-a dovedit a fi una dintre cele mai inovatoare, dar şi eficiente opţiuni, studiile realizate ajungând la concluzia că acestea sunt cu 95% mai sigure decât fumatul tradiţional.

 

Ce spun statisticile în privinţa fumătorilor în funcţie de sex?

Conform unor sondaje globale recente, a fost observat faptul că 34% dintre bărbaţi fumează, în timp ce doar 8% dintre femei au acest viciu.

De sute de ani, istoria a arătat faptul că bărbaţii sunt mult mai predispuşi să fumeze decât femeile, această tendinţă fiind valabilă chiar şi în ziua de astăzi. Fumatul a fost catalogat în trecut ca o activitate exclusivă pentru bărbaţi, însă datorită normelor sociale ce au evoluat, aceste obiceiuri s-au schimbat şi au fost adoptate şi de către femei.

Chiar dacă bărbaţii sunt pe primul loc la consumul de produse ce conţin tutun, se poate observa un procentaj important şi în rândul doamnelor, în special în ţările cu venituri mai reduse.

În multe ţări din Asia şi Africa se poate constata faptul că bărbaţii au un procent semnificativ mai mare de a fuma. În Indonezia, aproximativ 71% dintre bărbaţi obişnuiesc să fumeze, în comparaţie cu femeile ce ocupă un procentaj de doar 4%. În Egipt statisticile arată faptul că femeile ocupă un procent de doar 0.4%, un număr foarte scăzut faţă de alte ţări. Însă şi aici bărbaţii fumează în proporţie de 50%, numărul acestora crescând de la an la an.

Datorită faptului că bărbaţii sunt mai predispuşi la fumat, se poate observa în statisticile de sănătate că acest obicei reprezintă un factor de risc foarte mare, ei fiind mai predispuşi la afecţiuni precum boli cardiovasculare sau cancer pulmonar.

 

Ţigările tradiţionale înlocuite cu vapatul?

Cu toate acestea, există soluţii care pot ajuta orice persoană să scape de acest obicei şi să îşi recapete energia şi sănătatea, pe care cu timpul au pierdut-o din cauza fumatului. Pe lângă guma şi plasturii cu nicotină, vapatul a devenit foarte popular în multe categorii de vârstă, acesta fiind cel mai bun mod de a elimina inhalarea miilor de substanţe nocive ce sunt prezente în produsele cu tutun tradiţionale, cât şi să faciliteze tranziţia către renunţarea la tutun într-un mod mai uşor.

Campaniile de informare cât şi suprataxarea ţigărilor au ajutat să menţină şi să scadă în anumite ţări procentul de persoane care fumează, reuşind în acest fel să încetinească şi să împiedice alte persoane să continue sau să se apuce de fumat.

Indiferent de raportul dintre femei şi bărbaţi din punct de vedere al consumului de tutun, fumatul reprezintă o epidemie pentru sănătatea globală una care conform specialistilor trebuie urgent rezolvată, acesta fiind un proces necesar atât pentru a asigura un stil de viaţă sănătos, cât şi o economie cât mai performantă.