Cine își mai aduce aminte de CICO? Ce conținea, de fapt, bătura pe care românii o adorau în timpul comunismului

Sucul CICO face parte din istoria României, iar nostalgicii își amintesc cu drag și poftă de ea. Totuși, foarte puțină lume știe, de fapt, ce conținea faimoasa băutură.

10 feb. 2024, 10:35
Cine își mai aduce aminte de CICO? Ce conținea, de fapt, bătura pe care românii o adorau în timpul comunismului
wk- Cine își mai aduce aminte de CICO? Ce conținea, de fapt, bătura pe care românii o adorau în timpul comunismului

În România, CICO este, fără doar și poate, cea mai cunoscută băutură din România. Acest suc are o istorie extrem de bogată, tocmai pentru că el le făcea viața mai dulce românilor în perioada comunistă, când la noi în țară nu puteau fi găsite produse din vest. Tocmai din această cauză, CICO este mai important pentru români, decât este Coca-Cola.

Chiar și după Revoluția din ’89 și căderea comunisului, mulți români au continuat să consume îndrăgita băutură, iar lucrătorii din HoReCa au fost de multe ori întrebați dacă poate fi servit sucul copilăriei. Cu toate că această băutură și-a păstrat faima și a rămas în mentalul colectiv, foarte puțină lume știe cum era produs CICO și ce conținea.

Citește și: Afecţiunile pentru care te poţi pensiona pe caz de boală. Acte necesare la dosar şi condiţiile care trebuie îndeplinite

În trecut, din cauza regimului totalitar, românii nu se puteau bucura de produse „din afară”, iar dulciurile și sucurile erau produse la noi în țară. Pe lista celor mai faimoase băuturi, pe lângă CICO, se mai număra Brifcorul și Lămâița. Cei din generațiile mai tinere nu au avut ocazia nici măcar să guste, aceste „licori magice”, însă pentru copiii și adulții din trecut ele reprezentau „cea mai bună Cola”.

CICO rămâne cea mai populară băutură din România și a fost înregistrată în anul 1970. Aceasta a rămas în mentalul colectiv, fiind chiar și azi prezentă în vocabularul nostru în expresii precum: „Ne vedem la un CICO?”. De-a lungul anilor, milioane de români au servit băutura, însă oamenii nu aveau idee ce conținea sau cum era produs. Conform fostului director general, Ion Stamanichi, al fostele fabrici din România, CICO se făcea pe bază de mai multe concentrate.

„La Brașov făceam și concentrate pe bază de suc de mere, de struguri, de cătină. Ani de zile, CICO s-a făcut cu concentrat venit de la o firmă din Grecia. Era unul grec pe nume Arvanidis, care avea afaceri cu statul român. El, la schimb, dădea concentrate”, a declarat fostul director fabrica CICO, Ion Stamanichi.

Din cauza faptului că nu era supus unui proces de pasteurizare, CICO avea un termen foarte scăzut de valabilitate. Există și un aspect pozitiv din acest punct de vedere și anume faptul că sucul era mai sănătos. Fostul director a explicat, că în anul 1984, din cauza crizei economice, Nicolae Ceaușescu a cerut înlocuirea zahărului cu zaharină.

Ce cantități de suc beau românii

Indiferent de vremea de afară, românii adoră sucurile. Fie că sunt cu portocale sau lămâie, gustul răcoritor și revigorant al sucului este de neînlocuit. Conform statisticilor, un român consumă în medie, aproximativ 70 de litri de băuturi acidulate.

Acest procentaj se traduce ca fiind aproape dublu față de un cetățean din Cehia. În același timp, vecinii din Bulgaria consumă puțin peste 50 de litri de suc pe an. Medicii specialiști atrag atenția că excesul de zahăr și acid pot crea diverse probleme de sănătate, printre care și obezitate.

Citește și: Rețeta de ostropel de pui care o să îți salveze weekend-ul! Se face rapid și este cea mai gustoasă mâncărică pentru copilași