Cine l-a UCIS pe Osama Ben Laden? La doi ani după moartea teroristului, presa face noi DEZVĂLUIRI

O nouă versiune a condiţiilor morţii lui Osama Ben Laden şi îndoieli asupra identităţii soldatului Navy Seal care l-a ucis au fost dezvăluite de CNN, care pun sub semnul întrebării mărturiile precedente, inclusiv cea a bărbatului prezentat ca "trăgătorul" de către revista Esquire.

28 mart. 2013, 07:08
Cine l-a UCIS pe Osama Ben Laden? La doi ani după moartea teroristului, presa face noi DEZVĂLUIRI

În februarie, revista Esquire publica un interviu extensiv cu un bărbat prezentat sub anonimat ca fiind „trăgătorul” care l-a ucis pe liderul al-Qaida la locuinţa sa din Abbottabad (Pakistan) în noaptea de 1 spre 2 mai 2011, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Un document găsit în casa lui Osama arată obiectivele teroriştilor din Europa şi SUA

Militarul a povestit că a fost singurul care a pătruns în camera acestuia de la al treilea etaj şi l-a ucis cu trei gloanţe în cap. Conform postului de televiziune CNN, această poveste este falsă, „trăgătorul” nefiind cel care l-a ucis pe Ben Laden. Povestea „trăgătorului” este o „mare prostie”, conform lui Peter Bergen, consultant al CNN şi specialist în ceea ce priveşte al-Qaida, care relatează declaraţiile unuia dintre membrii faimoasei „Team 6” a Navy Seals, aflat, din nou, sub anonimat.

Citeşte şi Încă o lovitură pentru Al-Qaida: Ginerele lui Osama bin Laden a fost capturat de FBI

După spusele lui Peter Bergen, trei soldaţi Seals ar fi ajuns la cel de-al treilea etaj, printre care „trăgătorul” prezentat de Esquire şi Matt Bisssonette, soldatul care a relatat deja o primă variantă a acestei nopţi sub pseudonimul Mark Owen în controversatul volum, „No Easy Day”. Ben Laden ar fi scos capul pe uşă iar primul Seal – nici „trăgătorul”, nici Bissonette – i-ar fi tras atunci un glonţ în cap, conform lui Peter Bergen. Relatarea consultatului CNN se apropie de cea a operaţiunii descrisă de Bissonette în cartea sa.

Citeşte şi Revista Esquire, criticată pentru articolul despre soldatul care l-a ucis pe Osama bin Laden

Povestea „trăgătorului” din Esquire ar fi deranjat puternic membri aceste unităţi de elită, care aveau instrucţiuni de a nu „vorbi cu nimeni”, conform lui Bergen. Navy Seal-ul care a făcut aceste declaraţii pentru CNN povesteşte, de asemenea, că „trăgătorul” a fost expulzat din echipă deoarece avea tendinţa de a se lăuda cu faptele sale.

Citeşte şi Cine este cel care l-a ucis pe Osama Bin Laden