Cine plagiază pe cine? Graficul controversat din ZF, preluat dintr-un document al Finanţelor

Graficul integrat într-o prezentare a Guvernului susținută marți seara la Palatul Victoria, care a stârnit recent controverse, și pe care colaboratorii de la Ziarul Financiar l-a semnalat ca fiind preluat din propria publicație, a fost luat, de fapt, dintr-un raport pe bugetul din 2014 realizat de Ministerul Finanțelor.

23 iul. 2014, 14:47
Cine plagiază pe cine? Graficul controversat din ZF, preluat dintr-un document al Finanţelor

O reprezentare foarte similară a graficului în cauză poate fi descoperită la pagina 17 a unui document de pe site-ul mfinante.ro, intitulat „Raport privind situația macroeconomică pe anul 2014 şi proiecţia acesteia pe anii 2015-2017″, la capitolul despre finanțarea externă a României și evoluția randamentelor după maturitate (vezi aici). Datele prezentate în infografic arată evoluţia randamentelor medii la titlturile de stat în lei după maturitate în ultimii cinci ani ( % ) pe şase luni, 12 luni, trei ani, cinci ani şi 10 ani.

Asemănările mari dintre cele două materiale demontează atacurile aduse premierului in cursul zilei de ieri. De altfel, prim-ministrul a subliniat în timpul ședinței de Guvern de astăzi că afirmația Ziarului Financiar privind existența, într-o prezentare a Guvernului, a unui plagiat care are drept sursă informații de la Ministerul Finanțelor Publice este una ridicolă.

„Am aflat că am plagiat un grafic de la un ziar care l-a plagiat de la Ministerul de Finanţe, deci e caz grav deja. Pentru cei care au mintea la ei vor vedea foarte clar toate datele şi important este, dincolo de disputa noastră uneori ridicolă, important este că toate datele economice arată un potenţial al României pe care încă nu îl valorificăm şi pe care sper să-l valorificăm prin aceste politici economice importante”, a spus Victor Ponta înainte de începerea şedinţei de Guvern.

Jurnaliștii de la Ziarul Financiar încă nu au explicat exact de ce au acuzat Guvernul de preluarea graficului în cauză pentru prezentarea de marți, în condițiile în care, chiar în ediția din 9 iulie 2013, ZF a dat drept sursă pentru informație Ministerul Finanțelor Publice.