Cine sunt cei mai influenţi politicieni români din Parlamentul European. Trei dintre ei se află în top

Trei nume de politicieni români apar în topul celor mai influenți europarlamentari din actuala legislatură, realizat de organizația independentă VoteWatch.

12 oct. 2020, 16:06
Cine sunt cei mai influenţi politicieni români din Parlamentul European. Trei dintre ei se află în top

Dintre europarlamentarii noi faţă de legislatura trecută, Dacian Cioloş este al doilea cel mai influent politician din Parlamentul European, cu un procent de 80,2%, fostul premier fiind depăşit doar de italianca Irene Tinagli (86,8%). Podiumul este ocupat tot de un europarlamentar român, Dragoş Pâslaru, foarte activ în iniţiativele legislative privind politicile economice şi bugetare ale Uniunii.

Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi este al treilea nume de pe această listă. El este vicepreşedintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European, iar autorii studiului apreciază foarte mult iniţiativele sale în domeniul sănătăţii.

Citeşte şi Ludovic Orban: „Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor parlamentare nu poate fi tras la răspundere”

România este pe locul patru după influența politică medie în Uniunea Europeană, urcând trei locuri faţă de legislatura trecută. România și-a consolidat scorul de performanță ridicat, ceea ce se explică prin faptul că 97% dintre europarlamentari provin din grupuri PPE, S&D și Renew și, prin urmare, este foarte probabil să fie pe partea majoritară a fiecărui vot. Pondere din ce în ce mai mare a României în grupurile de masă o ajută să își asigure poziții de conducere influente, cum ar fi în cazul lui Dacian Cioloș (președintele Renew Europe), Siegfried Mureșan (vicepreședinte PPE) și Rovana Plumb (vicepreședinte S&D)„, arată autorii studiului.

În legislatura trecută, şas nume de politicieni români au fost incluşi în topul celo mai influenţă 100 de europarlamentari, aceştia fiind liberala Adina Vălean, social-democratul Ioan Mircea Pașcu (S&D), liberalul Siegfried Mureșan (PPE), Monica Macovei (ECR), social-democratul Dan Nica (S&D) și liberalul Marian- Jean Marinescu (PPE).