Noul contract colectiv de muncă pentru sectorul bancar intră în vigoare în data de 1 mai 2025 și aduce o serie de îmbunătățiri semnificative pentru angajați.
Printre principalele prevederi se numără un salariu minim brut diferențiat de 4.500 de lei, mai mare decât cel stabilit prin Hotărârea de Guvern, care este de 4.050 de lei.
În plus, contractul include salarii compensatorii în funcție de vechimea în muncă, prime, măsuri pentru combaterea discriminării la locul de muncă și alte beneficii pentru angajați.
Citește: BNR a făcut anunțul pentru românii cu bani în bancă sau numerar. Este vestea momentului
Conform legii, Contractul Colectiv de Muncă (CCM) poate fi aplicat la nivelul întregului sector bancar, care cuprinde aproximativ 46.000 de angajați, doar după obținerea unei decizii unanime din partea Consiliului Național Tripartit.
Acesta este format din reprezentanți ai Guvernului, cinci confederații sindicale și cele două mari confederații patronale reprezentative: Concordia și CNIPMMR.
Primul contract de muncă din sectorul bancar a fost semnat în aprilie 2024 între sindicate și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR). Una dintre cele mai importante prevederi ale acestuia era stabilirea unui salariu minim garantat de 4.100 de lei brut începând cu mai 2024, cu o creștere ulterioară la 4.500 de lei, începând din 1 mai 2025.
Inițial, contractul colectiv de muncă a produs efecte pentru un grup restrâns de unități, respectiv, BCR, BRD, ING, RAIFFEISEN BANK și UNICREDIT, scriu editorii de la Economica.
Partenerii de dialog au anunțat că vor face demersuri legale pentru aplicarea acestuia la nivelul întregului sector de activitate, deoarece legea permite acest lucru, cu aprobarea Consiliului Național Tripartit, anunța la vremea respectivă un comunicat de presă.
În urma discuțiilor din cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, guvernul a aprobat, pe 27 noiembrie 2024, primul contract colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar. Totodată, Guvernul a hotărât ca salariul minim pe economie să crească la 4.050 de lei brut, începând cu 1 ianuarie 2025.
Pe lângă salariul minim la nivel de ramură mai mare de la 1 mai 2025 decât cel din economie, bancherii mai au garantate și alte drepturi prin acel contract colectiv de muncă semnat și aprobat de Consiliul Tripartit.
Contractul mai prevede salarii compensatorii în cazul concedierilor ca urmare a restructurărilor, potrivit vechimii în companie, după cum urmează:
– între 1 an și 3 ani vechime – un salariu de bază brut;
– între 3 ani și 5 ani vechime – două salarii de bază brute;
– între 5 ani și 10 ani vechime – trei salarii de bază brute;
– între 10 ani și 15 ani vechime – cinsi salarii de bază brute;
– peste 15 ani vechime – șase salarii de bază brute;
Un alt element de noutate din acest contract colectiv de muncă este legat de introducerea unui capitol privind egalitatea de șanse nediscriminare și interzicerea hărțuirii care are la bază Convenția nr. 190/ 2019, privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii.
La capitolul beneficii, CCM-ul stabilește acordarea unui ajutor financiar pentru evenimente deosebite în cazul nașterii/adopției unui copil, decesului angajatului sau al unui membru al familiei sale, acordarea obligatorie a unei prime de pensionare de cel puțin valoarea unui salariu brut lunar, dar și posibilitatea acordării de prime de vacanță, tichete de masă, servicii medicale ori cotă parte de participare la Pilonul III de pensii.
Contractul colectiv de muncă al bancherilor este valabil doi ani.
Citește: BNR a făcut anunțul pentru românii cu bani în bancă sau numerar. Este vestea momentului